De start die wij met M. hadden ging niet vlekkeloos. Ze bleek onder andere reflux te hebben waardoor ze veel spuugde en huilde. Nu het wat beter lijkt te gaan deel ik een aantal van de dingen die ons geholpen hebben.

Wat is reflux

Volgens thuisarts is reflux bij een baby als volgt te omschrijven:

  • Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm.
  • Bij baby’s komt reflux met teruggeven van voeding (‘spugen’) veel voor. Het is normaal en ze hebben er zelden last van.
  • Als uw baby door de reflux niet meer goed wil eten en minder goed groeit dan noemen we dat refluxziekte.

Volgens het consultatiebureau is het normaal bij baby’s (tot 1 jaar) om regelmatig een mondje te spugen. Het heeft namelijk te maken met de spieren die nog niet helemaal goed sluiten. De meeste baby’s hebben er geen last van en blijven gewoon vrolijk. In eerste instantie leek het bij M. ook alleen maar om af en toe een mondje te gaan. Maar al gauw spuugde ze bij elke voeding een aantal keer. En niet veel later ook tussen de voedingen door. Het ging op een gegeven moment ook gepaard met wilde bewegingen en veel gehuil.

Wat kan je doen?

We kregen van de kraamzorg, consultatiebureau, verloskundige, lactatiekundige en meer mensen regelmatig tips en adviezen. Nu dat M. 8 weken oud is gaat het al een stuk beter. Geen idee of dat komt door de toepassing van de adviezen, of dat ze er een beetje overheen begint te groeien. Wij zijn de volgende dingen gaan doen:

  • Bedje schuin: hoofdeinde wat hoger zodat het hoofd hoger ligt dan het maagje. Dit kon vrij makkelijk met de co-sleeper die wij gebruiken.
  • Andere voedingshouding.
  • M. goed rechtop houden na de voeding.
  • Meer pauzes tijdens het drinken.
  • Als M. nog huilde na een spuugje, de speen geven. Ze heeft dan waarschijnlijk last van het brandende maagzuur. Sabbelen op de speen zorgt voor comfort en aanmaak van speeksel wat de pijn verzacht.
  • Bij overstuur huilen/spugen rechtop bij ons houden.
  • Goed boeren na het drinken.

Rustig drinken

Bij M. is het erg belangrijk dat ze rustig drinkt. Als ze onrustig drinkt, slikt ze veel lucht in en ging ze ook meer spugen. Na wat experimenteren bleek het volgende schema voor ons te werken.

  1. Wanneer M. wakker wordt (bijna altijd huilend) haar eerst voeden.
  2. Bij een sterk toeschietreflex, als ze zich verslikt of onrustig drinkt afkoppelen. Even wachten met een doek op de tepel en na een halve minuut weer aanleggen.
  3. Als M. onrustig wordt tijdens het drinken, afkoppelen en even boeren.
  4. Wanneer ze zelf pauze neemt, meestal na ongeveer 10/15 minuten drinken, stoppen.
  5. Tien minuten rechtop houden en boeren.
  6. Luier verschonen.
  7. Tummy time: even op haar buik liggen zodat ze haar nekspieren kan oefenen.
  8. Tweede deel van de voeding aan dezelfde borst, het toeschietreflex is dan niet zo heftig als bij het eerste deel.
  9. Eventueel aan het einde nog even kort de andere borst als ze nog honger blijkt te hebben.

Let ook op jezelf

Als je baby erg last van reflux heeft en veel huilt, is het zeker in de eerste weken erg zwaar. Je bent zelf nog aan het herstellen van de bevalling. Je partner gaat misschien snel alweer aan het werk. Je hormonen en emoties schieten alle kanten op en je slaapritme is ver te zoeken. Het huilen kan dan erg zwaar voelen. Als je er echt doorheen zit probeer dan eens af te wisselen met je partner. Om en om een ‘dienst’ doen klinkt niet erg leuk, maar kan net genoeg zijn om zelf weer genoeg te resetten. Je kan ook in je omgeving vragen of er iemand is die een keer een paar uur met je huilende en spugende baby kan gaan wandelen.

Reflux gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Wij hebben ervoor gekozen om (nog) niet met zuurremmende medicijnen te beginnen, maar dat kan zeker een optie zijn. Ik vind het meest zware aan reflux dat je er niets aan kan doen om je baby te helpen. Het hielp mij dan erg om gewoon lekker veel met haar te knuffelen. Haar bij mij op de buik te leggen en dan lekker een filmpje te kijken. Doordat zij dan ook op haar buik, en schuin omhoog, lag hielp het voor haar ook om te kalmeren.

Schroom niet om hulp te vragen in je omgeving, ook professioneel bij bijvoorbeeld de huisarts! En het gaat ooit echt een keer over.

Auteur

Schrijf een reactie