Een kartonnen kattenmandje is heel eenvoudig zelf te maken. Je hebt alleen een berg karton nodig. In dit artikel laat ik je zien hoe je zo’n mandje zelf kan maken.

Zoals vele kattenliefhebbers zullen weten is er een hele markt voor kartonnen katten spullen. Een heleboel kan je ook zelf maken, want zeg nou zelf het is maar karton 🙂 Ja, ik heb ook teveel geld neergelegd voor zo’n commercieel mandje. Nu niet meer dus!

Benodigdheden

Je hebt geen bijzondere dingen nodig maar dit is wat ik gebruik:

  • Meetlat
  • Stanleymes
  • Potlood
  • Brede tape
  • Een berg karton

Ik wilde zelf een XXL kattenmandje maken en had daardoor meerdere kartonnen dozen nodig. Gelukkig krijgen we veel dozen binnen omdat we wekelijks katten benodigdheden bij Zooplus bestellen. Deze dozen bestaan uit heel dik karton waardoor het zeer geschikt is. Hoe dikker het karton hoe minder stroken je hoeft te maken.

Marble helpt met het knutselen van het kartonnen kattenmandje

Voorbereiding

De voorbereiding kost heel veel tijd en ging mij snel vervelen. Daarom deed ik elke avond een klein beetje zodat ik in het weekend het mandje in elkaar kon zetten. Mijn katten vonden dit overigens wel erg leuk, heel de kamer vol met karton om mee te spelen!

Vraag je eerst af hoe hoog het kartonnen kattenmandje moet worden. Voor de basis heb ik 11 cm gekozen, voornamelijk omdat ik een aantal dozen dan alleen door de helft hoefde te doen. Als je meerdere dozen hebt begin dan met degene waar je de langste stroken uit kan halen, dat schiet het meeste op.

Katten vinden het vaak lekker ergens in te liggen dus maak ook iets bredere stroken voor een hoge rand. Hiervoor koos ik 18 cm.

Kartonnen kattenmandje

Snij de stroken haaks op het karton. Je snijd dus niet ‘mee’ zodat het karton sterk rechtop blijft staan. Hierdoor creëer je ook een plateau waar je katten graag aan krabben.

Tip! Ben je bang in je vloer of tafel te snijden? Leg dan een of twee lage karton onder het karton wat je aan het snijden bent en zorg ervoor dat je stanleymes net lang genoeg is om door één laag te snijden.

Als je een hele stapel stroken hebt gesneden, maak er dan nog een paar extra. Het lijkt al snel veel, maar als je hem in elkaar gaat zetten zal het tegenvallen hoe snel je er doorheen bent.

Stroken buigen

Dit heb ik geleerd nadat het eerste mandje wat ik had gemaakt erg hoekig was geworden. Hierdoor zag hij er niet echt netjes uit. Als je alle stroken hebt gesneden ga je ze alvast een voor een oprollen. Je creëert hiermee al verticale knikjes in de stroken. Hierdoor sluiten de stroken mooi aan als je het mandje in elkaar zet. De eerste versie die ik heb gemaakt zie je op de foto hieronder naast Marble liggen.

In elkaar zetten

Nu gaat het hard! Rol de eerste strook heel strak op en plak het uiteinde vast (aan zichzelf) met een groot stuk tape. Plak nu het begin van de volgende strook aan het einde van de vorige en rol die er omheen. Als je de stroken al voor gebogen hebt gaat dit lekker snel en krijg je alles zonder moeite strak opgerold. Ga net zo lang door met stroken toevoegen totdat je de basis groot genoeg vindt. Marble vond hem hier nog een beetje klein…

Marble op een heel klein kartonnen kattenmandje

Voeg daarna de stroken van de rand toe. Als je tevreden bent met de dikte van de rand ben je bijna klaar. Zet het mandje nu op een groot stuk karton en trek een streek met potlood om het mandje heen. Snij deze uit, dit is de bodem. Plak de bodem vast aan het mandje. Mocht het niet gelukt zijn om de stroken heel strak op te rollen dan voorkomt de bodem dat het mandje bij het optillen ineens uit elkaar zakt 🙂 Been there, done that!

Kartonnen kattenmandje

Nu is je kartonnen kattenmandje klaar! Katten en karton is als kinderen en snoep, een soort magische aantrekkingskracht. Zet je mandje in de kamer en wacht totdat je kat hem ontdekt. Mocht hij het niet interessant vinden kan je altijd nog wat gedroogde catnip erin strooien.

Ben benieuwd of het een succes is bij jou! Vragen of gewoon een foto delen? Laat een reactie achter of deel een foto op Instagram en tag @rocky.marble.pebbles er in. Misschien ben je ook benieuwd naar het kartonnen katten fort wat ik eerder heb gemaakt?

Auteur

Schrijf een reactie