Het is alweer even geleden dat ik het laatste artikel schreef, maar dat heeft een goede reden. Er is gezinsuitbreiding onderweg! Ik deel met jullie mijn tips over het voorbereiden van de katten op de komst van een baby.

Veranderingen voor de katten

Onze drie katten zijn alweer 1,5 jaar oud en hebben daarmee hun wildste kittentijd (hopelijk) achter de rug. Een kleine foto update onderaan het artikel!

Er gaan genoeg verhalen rond over mensen die een nieuw huisje zoeken voor hun kat nadat er een baby geboren is, omdat het niet lekker blijkt te gaan. Dat is voor ons absoluut geen optie en daarom zijn we al vanaf het begin van de zwangerschap heel bewust bezig met wat een baby voor de katten betekent. We willen voorkomen dat de komst van de baby met een heleboel andere veranderingen komt, waar de katten dan niet goed aan kunnen wennen.

De belangrijkste veranderingen bij ons zullen grofweg zijn:

  • Nieuwe meubels in de woonkamer (kinderstoel en box)
  • Huidige meubels iets anders ingericht
  • Andere plek van de kattenbakken, het eten en het drinken
  • Andere geuren en geluiden
  • Babykamer is een katvrije zone
  • Minder aandacht

Katten laten wennen aan nieuwe meubels

Er zijn twee nieuwe meubelstukken aan onze woonkamer toegevoegd. Een kinderstoel en een box. Daarnaast werd onze nieuwe bank ook eindelijk geleverd, dus dat was even wennen voor de katten. De kinderstoel en box hebben we zo vroeg mogelijk (rond 5/6 maanden zwangerschap) in de kamer gezet, de box uiteraard zinder boxkleed. Zo hebben de katten ruim de tijd om te wennen aan de nieuwe meubels, maar ook aan het feit dat daarmee hun kattenbakken, eten en drinken op een andere plek is komen te staan.

Het geeft ons tevens de tijd om de katten aan te leren dat ze niet in de box mogen. Ze mogen wel over het randje lopen, maar niet er in. Dit doen we, net zoals met de tafel en het aanrecht, door ze consequent bij fout gedrag op te tillen en weg te zetten. Op een gegeven moment komt daar een ferme โ€˜neeโ€™ of een knip in de vingers bij. Zodra ze dan eens wild zijn en er in springen kunnen we nee zeggen en weten ze dat ze eruit moeten.

De katten mogen overigens wel in de kinderstoel, wat vooral Rocky erg leuk vindt. Dit is een Stokke kinderstoel die ondertussen 25 jaar oud is. Ik heb hem zelf als baby gekregen van mijn opa en oma ๐Ÿ™‚

Andere babyspullen

Er zijn uiteraard een heleboel andere babyspullen, zoals de kinderwagen, maxi cosi, kleedjes, speelgoed etc. Alles wat we nieuw kochten of kregen hebben we in de woonkamer uitgepakt. De katten mogen bij ons overal aan snuffelen en leren zo de nieuwe geuren kennen. Als ze klaar zijn met snuffelen zetten we het vervolgens op de babykamer, zodat het niet gelijk onder de haren komt te zitten.

Babykamer

De babykamer is bij ons een katvrije zone. Als jouw kat tot nu toe wel in de babykamer mocht maar straks niet meer, dan is het verstandig op tijd te beginnen met het afsluiten van de kamer. Je wilt voorkomen dat je kat straks als de baby er is, ineens een heleboel dingen niet meer mag.

Minder aandacht

Zodra de kleine er is, is er helaas geen ontkomen aan het feit dat de katten minder aandacht zullen krijgen. Daar kunnen we ze helaas niet helemaal op voorbereiden, zeker omdat ze tijdens mijn verlof natuurlijk extra aandacht hebben ๐Ÿ™‚ Gelukkig zijn J en ik allebei van ritmes, dus we zullen ons best doen om ook alles rondom de katten in een vast ritme te blijven houden, omdat onze katten daar goed op reageren.

Verder zullen er straks ook meer mensen over de vloer zijn. Niet alleen de kraamzorg maar ook familie en het kraambezoek. Onze katten zijn niet zoโ€™n fan van bezoek, maar gelukkig hebben ze de klimmuur en andere hoge plekken om zich op terug te trekken.

Ik zal komende weken wat artikelen schrijven waarin ik deel wat mij zoal bezig houdt rondom de katten en de komst van een baby. Hopelijk kan ik in het nieuwe jaar ook wat voortschrijdend inzicht delen zodra de kleine er is! Mocht je specifieke dingen willen weten, neem dan contact met mij op of laat een reactie achter.

Auteur

Schrijf een reactie