J en ik verheugen ons op het einde van de zomer want dan krijgen we twee super lieve kittens in huis. Terwijl we wachten vermaken wij ons met knutselprojecten voor de katten. In dit artikel vertellen we onze afweging voor een krabmeubel en laten we zien hoe we onze eigen klimmuur hebben gemaakt. Foto’s onderaan!

This article is also translated to English: DIY climbing wall for cats

We denken al een poos na wat voor krab- en klimmeubel we zouden willen. De grote meubels zoals je ze bij de bekende dierenwinkels kan kopen nemen veel vloeroppervlakte in beslag. We hebben geen super grote huiskamer, althans het is ook niet klein (ongeveer 35m2) maar we hebben al een aantal meubels staan. Een groot deel van de woonkamer is keuken + keukeneiland. Dan hebben we nog een eettafel staan, een zithoek, een piano en een bureautje waar mijn naaimachine en benodigdheden op staan. Waar zouden we dan een krabmeubel kwijt moeten?

Is dit een te groot project voor je? Ik maak ook regelmatig kleine katten items van karton.

Afwegingen krabmeubel

Uiteraard hebben we kleinere krabpalen en mogelijkheden, maar we willen daarnaast onze kittens ook een krab- en klimmogelijkheid omhoog geven. De eerste weken zullen ze alleen in de huiskamer mogen. Als er bezoek is of ze willen zich terugtrekken dan willen we een hoge mogelijkheid bieden, want katten houden van hoog zitten zodat ze alles in de gaten kunnen houden.

Er bestaan meerdere constructies die tot het plafond gaan en vast gedraaid worden tegen het plafond om te zorgen dat hij stabiel staat. Vinden we niet de mooiste oplossing en meestal is de laatste halve meter alleen krabpaal, niet een ligplekje. Er zijn ook constructies die niet helemaal tot het plafond gaan maar bovenop wel nog een ligplekje hebben. Om te zorgen dat deze stabiel staat is hij vaak breed. Hij is daardoor erg aanwezig in een kamer – mijn persoonlijke mening – en ik kon zo ook geen plek verzinnen waar die dan kan komen te staan. Dan nog niet de onbelangrijkste reden: de stijl en kleuren van de meest voorkomende meubels vinden we niet mooi. Uiteraard staat het plezier en de uitdaging voor de katten voorop maar het weegt wel mee in de beslissing.

We zien bij anderen ook regelmatig dat het klimmen van helemaal beneden tot boven lastig is. Ze kunnen dan vaak een meter klimmen, moeten dan op een plankje springen om dan weer omhoog te klimmen. Wij willen graag wat meer de ‘boom’ ervaring bieden, waarbij ze een flink stuk omhoog kunnen rennen. We besloten daarom al snel dat we geen bestaande krabmeubel of klimwand kopen.

DIY – Zelf een klimmuur maken

Op basis van veel inspiratie plaatjes hebben we toen besloten zelf iets in elkaar te zetten. Het belangrijkste issue waar we mee zaten was stabiliteit. Het is lastig iets tot het plafond te maken wat niet veel vloerruimte in beslag neemt en toch stabiel is als er twee katten over ravotten. Daarom hebben we besloten om niet een losstaand meubel te maken maar een klimmuur te maken. Elk onderdeel zit dus aan de muur bevestigd, in ons geval zijn het binnenmuren waardoor het ook makkelijk boren is. Zo lossen we gelijk het probleem van vloerruimte op!

Het klimmuur project heeft wel een aantal weekenden geduurd omdat er veel wachttijd in zat. We hebben gebruik gemaakt van:

 • Ikea Ekby Valter, plankdrager van onbehandeld hout die per stuk 10kg kan dragen
 • CanDo massief paneel eiken, zowel 20cm diep gebruikt als 30cm
 • MDF plaat
 • Grondverf wit
 • Flexa verf 9010
 • Sisal touw van 8mm dik
 • Dunne latjes
 • Schroeven, pluggen
 • Een aantal vuren schaaflatten
 • Stof en foam voor de ligplekjes

Daarnaast hebben we ook nog wat tools aangeschaft zoals een schroefboormachine, houtzaag, verfkwasten en dergelijke.

Close-up van de trappetjes omhoog en de bovenkant van de klimpaal op de klimmuur
Close-up van de trappetjes omhoog en de bovenkant van de klimpaal

Uitvoering

We zijn begonnen met het uittekenen van de klimmuur. Wat gaat waar komen en hoeveel hebben we van wat nodig? Het idee was dat we dan maar รฉรฉn trip Ikea en Praxis hoefde te doen. Dat viel uiteraard tegen en ik geloof dat we uiteindelijk wel 8 trips hebben gedaan. Je vergeet toch meer dan je denkt ๐Ÿ˜‰ De eerste houten plank hebben we thuis zelf gezaagd. Zo’n massief eiken plank en een handzaagje gaan niet goed samen. We kregen het niet zo netjes als dat we wilden. Dus alle materialen daarna hebben we ter plekke bij de Praxis laten zagen. Dat doen ze bij de Praxis gratis en is dus zeker aan te raden.

Nadat we een idee hadden van de planken en ligplekjes zijn we begonnen met het wit schilderen van de plankdragers en het oliรซn van de planken. Het schilderen moest meerdere keren gebeuren omdat ik eerst zo koppig was om geen grondverf te gebruiken. Uiteindelijk waren ze allemaal geschilderd en hebben we de planken en plankdragers op de muur getekend. Zo wisten we precies waar we gaatjes moesten boren. Nadat we dubbel, triple en nog รฉรฉn keer hadden gecheckt dat er echt geen leidingen of stroom achter zat hebben we alle gaten geboord.

Trappetjes tussen de deuren omhoog en naar beneden voor de klimmuur
Trappetjes tussen de deuren omhoog en naar beneden

Puzzelen

Na de voorbereiding zijn we gaan puzzelen. Alle plankdragers op hun plek schroeven, de plank er bovenop en tekenen waar de plankdrager aan de plank moet komen. Dan alles weer van de muur af om vervolgens de plankdrager op de plank te schroeven en de boel weer op de muur te bevestigen. We hebben ook de klimpaal helemaal omwonden met sisal en bevestigd met nageltjes. Datzelfde hebben we ook in het klein gedaan voor de trap treetjes tussen de deuren in. De klimpaal is 1.80m hoog dus genoeg ruimte om naar boven te sjeezen.

Als laatste hebben we de ligplekjes gemaakt. Foam op maat gemaakt en het hele grote harige kleed in stukken geknipt. Met de naaimachine de stof dicht gemaakt en klittenband erop bevestigd. Met lijm zowel de witte treetjes als de klittenband bevestigd op het hout. De ligplekjes boven de deur (achter de witte muurtjes) zitten ook met klittenband vast. Als het nodig is kunnen we het weghalen.

Traptreetjes maken

We hebben in totaal 4 traptreetjes op de muur zitten. Deze hebben we gemaakt van vuren balken van 7 x 4 cm. Elk treetje is 26 cm diep, samen met de plaatjes aan de voor en achterkant komt dat op 30cm uit. Zowel aan de achterkant als aan de voorkant van de treetjes hebben we nog stukjes eikenhout bevestigd. De achterste is een vierkantje van 9,5 x 9,5 cm die er gedraaid op zit. Met deze zitten de treetjes aan de muur bevestigd met 4 schroeven. Aan de voorkant een plaatje van 9,5 x 6 cm om te zorgen dat de sisal blijft zitten. De sisal zelf hebben we aan het begin en aan het einde met een nageltje vast gezet. De eerste slag begint iets van de zijkant af en aan de voorkant kruist hij dan eerst een keer naar beneden voordat hij weer omhoog gaat. Zo is het makkelijker om het nageltje er in te slaan en sla je niet telkens tegen je achterplaatje aan ๐Ÿ™‚

We hadden het idee dat deze afmetingen goed genoeg moeten zijn voor een paar flinke katten om er zowel omhoog als naar beneden te komen. Eventueel kunnen ze ook gewoon gaan zitten op zo’n treetje. Met een speciaal weeg apparaat, wat normaal voor je koffer is, hebben we wel 25kg aan รฉรฉn treetje gehangen. En dat hield het makkelijk, dus twee volslanke katten moet gaan lukken.

Wat close-up foto’s zodat te zien is hoe de plaatjes en sisal bevestigd zijn.

Foto’s

We zijn erg benieuwd of en hoe het wordt gebruikt straks! Het geeft in ieder geval genoeg ruimte om hoog te zitten. Omdat we niet echt een test-kitten hebben om te zien of alles past wordt het een verrassing of ze helemaal boven gaan komen. Als back-up hebben we wel nog wat treetjes en plankjes kant en klaar gemaakt. Mochten de afstanden te groot zijn dan kunnen we makkelijk wat erbij maken.

Klimmuur voor katten
Klimmuur voor katten
Klimmuur voor kittens
Zijaanzicht klimmuur

Wat vinden jullie er van? Raak je geรฏnspireerd of klus je zelf niet zo graag? We zijn zelf erg blij met het resultaat van onze klimmuur! En zijn zelfs al aan het nadenken hoe we hem nog verder zouden kunnen uitbreiden. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de kleintjes, we zijn laatst op kitten bezoek geweest. In dit artikel kan je de foto’s zien en een video bekijken. Ze zijn echt heel schattig, beloofd!

Auteur

21 reacties

 1. Hoi Vivianne,
  Wat hebben jullie dat mooi gemaakt! Super tof!
  Ik ben zelf ook bezig met een klimmuur en ben erg benieuwd hoe jullie die 3 kleine horizontale stammen hebben gemaakt en gemonteerd.
  Groetjes Lara

  • Vivianne Reageer

   Hoi Lara,

   Bedankt! En leuk dat je reageert ๐Ÿ˜€ Bedoel je de treetjes met sisal? Ik heb het artikel aangevuld met wat specificaties van die treetjes en wat gedetailleerde fotoโ€™s. Je kan de treetjes ook minder lang/diep maken dan ik heb gedaan. Die van ons zijn 26cm diep, zodat de katten er ook op zouden kunnen zitten. Maar de helft zou ook meer dan genoeg zijn als het een opstapje is naar een ander plekje.

   Ben benieuwd naar jouw klimmuur! Stuur mij zeker wat fotoโ€™s op, vind ik leuk ๐Ÿ™‚ ook als het nog een work-in-progress is ^^ Op Instagram kan je mij taggen @vivianneyiwei of mailen op hallo @ vivianneyiwei .nl

   Als je meer wilt weten dan weet je mij te vinden ^^

   Groetjes, Vivianne

 2. Heel leuk gedaan!

  Mag ik vragen met welke diameter er geboord is en wat voor soort pluggen en vijzen? Er ligt hier al wat klaar maar ik heb schrik dat vb planken van de muur komen als de pluggen niet diep genoeg zijn etc..

  • Vivianne Reageer

   Dankjewel! Ik heb 4mm schroeven gebruikt en 6mm pluggen. Daarbij hebben we ook met 6mm boortjes geboord. Als je pluggen gaat halen in de bouwmarkt staat er vaak achterop welke afmeting boor je moet gebruiken ๐Ÿ™‚

   Groetjes, Vivianne

 3. Hallo,

  Heel leuk gedaan! Ik ben jaloers want zelf zijn we niet zo handig.

  Ik heb het goed bekeken en heb een tip voor je. (Opmerking)

  Je zou best op de witte muur iets terug naar beneden doen. Stel dat de ene kat de andere heeft opgejaagd tot in het hoekje. Dan zit ze vast en zou ze misschien naar beneden springen.

  • Vivianne Reageer

   Dank je wel voor de tip! Je bedoelt dan de witte muur helemaal links toch? Ik ga daar even naar kijken en over nadenken om te zien wat ze daar dan nodig zouden moeten hebben. Als er twee treetjes (van die sisal stammetjes) naar beneden moeten dan kunnen ze volgens mij niet recht onder elkaar komen te hangen. Die witte muur is vanwege een raam niet super breed dus het wordt even passen en meten. Als je ideetjes hebt dan hoor ik dat graag ๐Ÿ™‚

   Groetjes, Vivianne

   • Hallo,

    ik heb zitten denken maar het is niet zo een makkelijke situatie. nieuwe elementen komen dan op ooghoogte en als je de deur opent en gehaast bent loop je er misschien tegen. Ik zou het daarom zowiso met sisal doen. is toch wat zachter dan. je kan mss terug zo een smalle paal naar beneden doen?

    of eerst een plankje redelijk hoog (dat je eronder kan) aan beide kanten van de muur/ hoek, een dan pas die sisal paal op de witte muur tot niveau net onder thermostaat. vandaar kunnen ze wel naar beneden springen. of in de eerste maanden als ze nog kleiner zijn een stoeltje zetten.

    als je het niet goed snapt mag je mij wel een email sturen dan zal ik proberen tekenen. Dit lukt mij altijd beter als het uitleggen.

    • Vivianne Reageer

     Hoi Annelies,

     Vind het leuk dat je zo meedenkt ๐Ÿ˜Š Ik snap het denk ik een beetje, maar ga je toch even een mailtje sturen! Groetjes, Vivianne

 4. Je deur naar de hal(?) opent naar binnen toch? Voordat je straks krassen op die deur hebt zitten is het misschien handig om daar wat vilt te plakken op het hout? Of misschien zit dat er wel, dat kan ik van de foto’s niet opmaken.
  Verder erg leuk gemaakt!

  • Vivianne Reageer

   Hoi Peter, dat klopt inderdaad! Er zitten plakkertjes op het hout en op de deur maar die zijn doorzichtig ๐Ÿ™‚ daarnaast staat er ook normaal een deurstopper die voorkomt dat de deur eigenlijk het hout raakt. Als hij een keer open waait bijvoorbeeld. Bedankt voor je reactie en het meedenken ๐Ÿ˜€

 5. Hallo,

  Ziet er geweldig uit! Wordt het goed gebruikt door de kittens? En komen ze via de hoge klimpaal op het plankje dat erboven zit? Ik ben inspiratie aan het opdoen om ook zoiets te bouwen voor mijn kat dus ik hoor het graag!

  • Vivianne Reageer

   Hoi Isabelle, de kittens (nu 9 maand oud) maken er elke dag gebruik van! Ze klimmen inderdaad via de hoge paal op het plankje erboven. Ze hebben een paar keer moeten oefenen maar ze doen het nu vloeiend. Leuk dat je zelf ook wat gaat maken ๐Ÿ™‚

   Groetjes, Vivianne

 6. Hoi Viviane,

  Wat leuk dat je een uitgebreide omschrijving bij je muur hebt gegeven zodat wij daar tips uit kunnen halen. Zelf willen wij binnenkort ook een grote kattenmuur gaan maken, voor onze 2 kittens komen. Ik heb al leuke dingen in jullie muur gezien, slimme oplossingen die ik zelf nog niet bedacht had. Het wordt nog wel wat prullen denk ik aangezien mijn vriend en ik allebei niet handig zijn!

  Leuk dat de katten er echt gebruik van maken ja!

  Groetjes Inge

  • Vivianne Reageer

   Hoi Inge,

   Dankjewel voor je reactie en fijn dat je wat tips en inspiratie kan op doen! Het was voor mij ook oefenen en proberen, dus als iets niet gelijk lukt hoef je niet gelijk op te geven ๐Ÿ™‚ Ik heb de krabpaal onlangs verstevigd omdat 2 van onze katten al boven de 5,5 kg zijn en ze de pluggen uit de muur slingerde ๐Ÿ˜€ Succes met het project en mocht je een keer vragen hebben mag je altijd een berichtje sturen!

   Groetjes, Vivianne

 7. Ontzettend leuk en gaaf gemaakt! Zou dit graag ook voor mijn kat willen maken enkel ben ik te onhandig hiervoor!

  • Vivianne Reageer

   Hoi Maura, dankjewel! Je kan veel laten doen, zoals het op maat laten snijden van de planken. Als je die bij de Praxis koopt kan je ze in de winkel ook op maat laten zagen. Schilderen van de steunen is ook een eitje, en als het niet perfect is ziet niemand dat ๐Ÿ˜€ Het lijkt misschien moeilijker dan het is, maar ik zou je aanraden gewoon eens een klein projectje te proberen!

   En als je echt met je handen in het haar zit, stuur mij dan een berichtje dan denk ik met je mee ๐Ÿ™‚
   Groetjes, Vivianne

 8. Hoe gaat is dit! Ik ben in mijn hoofd de buitenren al aan het inrichten die mijn man komende week wil gaat maken. Ik ga zeker hier wat tips van gebruiken. Mijn idee is om met zoveel mogelijk natuurlijke materialen te werken, dus heb in het bos al 2 stukken boomstam gevonden en 2 mooie dikke takken die ik als een soort trap wil (laten) ophangen. Maar deze plankjes zijn echt super leuk en dat moet zelfs ik voor elkaar krijgen!

  • Vivianne Reageer

   Tof om te horen! Dank je wel ๐Ÿ˜Š ben erg benieuwd hoe de buiten een er uit komt te zien. Wij zijn ook fan van natuurlijke materialen en jouw kat(ten) zullen dat ook zeer waarderen. Dat hout uit het bos zal ook lekker ruiken voor ze ๐Ÿ™‚

   Groeten, Vivianne

  • Vivianne Reageer

   Hoi Kristel, bedoel je dan de ruimte in de breedte of in de hoogte? Het is een beetje op de gok gegaan. Ik heb vooral gekeken wat de minimum afmetingen zouden moeten zijn voor de katten om op een plank te kunnen draaien. En wat het minimum aantal treetjes/plankjes was om de juiste bochten te maken. Katten kunnen hoog en flexibel springen dus het hoeft niet zo nauw! Daarbij scheelt het dat mijn katten groot zijn dus die komen makkelijk wat hoger. Heb je al een kat in huis? Wellicht kan je meten hoeveel tussenruimte er is tussen meubels waar je kat nu al op springt. Bijvoorbeeld een vensterbank, stoel, van stoel naar tafel oid. Hopelijk helpt dat! Groet, Vivianne

Schrijf een reactie