Een huurauto, J & ik en 2 North Face tassen hebben in juli 2016 een rondje IJsland gedaan. Dat ging met ups en downs maar was in het algemeen práchtig. Ik neem je mee in een vogelvlucht door onze IJsland Roadtrip.

De route

Voordat we op vakantie gingen hebben we heel wat gepland. Eerst de route, hoe om gaan we? We zouden sowieso naar Reykjavik vliegen en wilden een ‘rondje’ IJsland doen, maar is het makkelijker met de klok mee of tegen de klok in? Uiteindelijk besloten we het af te laten hangen van de beschikbaarheid van hotels en gingen daardoor met de klok mee. Via Google Maps berekenden we hoe lang het rijden was van het ene naar het andere punt. Inclusief stops als we onderweg nog wat wilden bezichtigen. Zo hebben we onderweg een aantal strategische punten gekozen om te overnachten en daar hotels geboekt.

Daardoor hadden we een redelijk strict schema waar we ons aan moesten houden. We moesten immers altijd ons hotel ‘halen’.

Onze IJsland kaart zag er na de vakantie zo uit.

Na 3 weken IJsland hebben we:

 • Ongeveer 4.100 kilometer gereden
 • 6 hotels geslapen
 • Meerdere walvissen gespot
 • Een spannende daling met de auto van 14% gehad
 • 157,3 kilometer gelopen

We hebben overigens bovenstaande route met een gewone 2wd gereden (Clio) en dat was prima te doen. Op sommige heuvels had de auto het wel zwaar maar we zijn overal gekomen waar we wilden. De hoofdweg is sowieso goed te doen met een 2wd.

Hoogtepunten IJsland

We hebben onwijs veel mooie dingen gezien en gedaan waardoor het lastig is om echt één of twee hoogtepunten te noemen. Daarom een aantal van de leukste en mooiste momenten.

 1. Natuur, we gingen voor de prachtige natuur naar IJsland en we zijn niet teleurgesteld. Op de momenten dat we weer een flink stuk reden van het ene hotel naar het andere hotel komt je zoveel prachtige landschappen tegen.
 2. Dalvik, een klein dorpje in het noorden waar we de prachtigste wandelingen hebben gemaakt.
 3. Walvissen spotten, dit was vooral leuk voor J want na een half uurtje kwam de zeeziekte bij mij alweer op. Maar wat een prachtige beesten en bijzonder om te zien.
 4. Ice Lagoon, dit was een verrassing. We reden van het oosten naar het zuiden en zagen onderweg dat er een redelijk drukke afslag was. Er gingen daar veel auto’s naar toe. Omdat we nieuwsgierig waren zijn we ook afgeslagen en kwamen we ineens bij de Ice Lagoon. Een prachtig meer wat vol ligt met ijsschotsen. Het grappige was dat J daar gewoon in zijn t-shirt rond liep, het was niet eens zo koud.
 5. Papegaaiduikers, we wilden heel graag papegaaiduikers zien maar hadden tot halverwege de trip geen geluk gehad. Totdat we in het oosten aankwamen. Daar kwamen we ze bij een drukke haven – een papegaaiduiker-spot plek – eindelijk tegen. Vanaf dat moment zagen we ze ook vaker tijdens wandelingen!
 6. Rust, het was adembenemend mooi als we weer een lange trip in de auto hadden en onderweg weer een prachtig uitzicht hadden. Vaak namen we dan even een pauze, auto langs de weg en even zitten en genieten. Omdat er zo weinig mensen echt in het noorden of oosten komen was het erg rustig op de weg. We konden zo 6 uur rijden en maar 5 auto’s tegen komen. Daardoor waren die pauzes ook echt rust momentjes. Zit je dan, naast je auto, aan het randje van IJsland uit te kijken naar de zee. Wauw!

Tips

Er zijn een aantal dingen die we gedaan hebben tijdens onze IJsland Roadtrip die we achteraf anders (of niet) hadden willen doen. We wilden eigenlijk ook naar Blue Lagoon maar wisten niet dat je een paar dagen van te voren tickets en een tijdslot moest boeken. Die hebben we dus gemist maar achteraf is het wellicht ook wel erg toeristisch?

De andere dingen die we liever anders hadden willen doen en andere tips:

 1. The Golden Circle, deze ligt vlakbij Reykjavik maar daar kwamen we pas op het einde van de trip omdat we eerst naar het noorden gingen. Doordat we net 3 weken rust, ruimte en natuur achter onze rug hadden viel The Golden Circle tegen. Het was erg druk, veel mensen, veel wachten en het voelde over het algemeen erg als toeristje spelen. In tegenstelling tot de weken ervoor. Als je naar IJsland gaat en toch The Golden Circle wilt doen dan raden we aan om daar mee te beginnen. Dan ben je nog niet gewend aan de andere kant van IJsland 🙂
 2. Wandelschoenen, neem wandelschoenen mee waar je makkelijk ook door ondiep water kan lopen. J had goeie wandelschoenen en ik had wandelschoenen van een paar jaar terug. Dacht dat die wel oké waren maar na de eerste plas waren ze toch niet waterdicht. Dat is, zelfs in de zomer, aan te raden als je veel gaat wandelen. We zijn regelmatig wandelingen tegen gekomen waar ik capriolen moest uithalen om droge voeten te houden, of we moesten omkeren.
 3. Reykjavik, we hebben hier de eerste twee nachten en laatste nacht geslapen. Eigenlijk was het teveel tijd. Eén volle dag Reykjavik is meer dan genoeg. Het centrum is redelijk klein en je hebt het al gauw gezien. Het is ook niet super speciaal, we hadden liever een dag meer in de natuur gespendeerd. Je kan Reykjavik uiteraard wel gebruiken als laatste stop voordat je naar het vliegveld gaat maar je zou ook iets verder van Reykjavik kunnen slapen.
 4. Laagjes, laagjes, laagjes, je hebt echt heel veel laagjes kleding nodig. Zelfs – of juist – in de zomer! Als je net als wij een rondje IJsland doet dan kom je veel verschillende temperaturen tegen. Maar daarnaast wisselt het weer ook vaak en snel. Zo kon ik het ene moment in een korte broek en hemdje wandelen en stond ik het andere moment in een stortbui te bibberen onder een regenjas en plu. En als je de ruimte hebt, neem extra schoenen mee. Na heel wat regenbuien konden mijn schoenen het niet bijhouden met op tijd weer droog zijn. Ik had zelf een paar sportschoenen, een paar wandelschoenen en een gewoon paar sneakers mee.

Foto’s van onze IJsland Roadtrip

Als laatste uiteraard nog wat foto’s om te laten zien hoe prachtig IJsland is.

Hopelijk heb je wat aan deze tips of ben je nieuwsgierig geworden naar IJsland. Als je vragen hebt dan kan je die stellen in de reacties of contact met mij opnemen.

 – Vivianne

Auteur

Schrijf een reactie