Dit is een recept voor een hele lekkere lactosevrije ham en prei quiche. Samengesteld door J en altijd een hit als we hem maken. Lekker als lunch, borrelhapje of als avondeten.

Dit zijn de ingrediënten die je voor deze ham en prei quiche nodig hebt voor 3 á 4 personen. Ik gebruik een 25 cm brede vorm. Als je dit recept voor meer mensen wilt maken heb je waarschijnlijk twee vormen  nodig.

Ingrediënten voor de bodem:

  • 120 Gram bloem
  • 60 Gram Wajang boter
  • 1 Ei
  • 1 Eetlepel koud water
  • 1 Eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 1 Theelepel mosterd

Ingrediënten voor de vulling:

  • 150 Gram blokjes beenham
  • 2 Prei
  • 4 Eieren
  • Een half blik kokosmelk
  • 200 Gram oude kaas
  • Olijfolie

Ingrediënten ham en prei quiche

Bereiding bodem

Rooster de sesamzaadjes goudbruin en laat ze afkoelen. Snij de boter in stukjes en kneed deze door de bloem totdat je een kruimelige substantie hebt. Voeg nu het ei, koude water en de mosterd toe. Kneed het deeg zodat alles goed gemixt is en het deeg niet meer aan je vingers plakt. Kneed als laatste de sesamzaadjes door het deeg. Maak een bal van het deeg, wikkel hem in vershoudfolie en leg hem een uur te in de koelkast om op te stijven.

Deeg bal voor de bodem van de quiche

Bereiding vulling

Als het deeg in de koelkast ligt kan je alvast beginnen met het bereiden van de ham en prei vulling. Snij de bladeren en het kontje van de prei, je houdt nu het zachte witte gedeelte van de prei over. Snij deze in de lengte door de helft en daarna in plakjes. Was de stukjes prei in een vergiet en gooi ze daarna in een gewone pan met een scheutje olie. Laat het op een laag vuurtje sudderen totdat de prei zacht is geworden. Op het einde voeg je de beenham toe en bak je die nog even kort mee.

Meng met een vork de eieren met de kokosmelk in een kom. Het is niet erg als er klontjes kokosmelk zichtbaar zijn. Kokosmelk klontert als het koud is maar wordt vloeibaar als het warm wordt. Gooi een flinke scheut kaas in de kom en schep deze er doorheen.

Laat de prei en ham in de pan afkoelen en zet het ei mengsel even apart.

Bodem blind bakken

Als het deeg een uur heeft opgestijfd en koel en stevig voelt vet je de quiche vorm in met wat olijfolie en verwarm je de oven alvast op 180 graden . Rol het deeg uit, iets breder dan je vorm is zodat je ook een mooie rand krijgt. Dit lukt het beste met een houten deegroller en siliconenmatje met wat bloem. Maar je kan het ook op je aanrecht doen met een wijnfles 🙂 Als het deeg groot genoeg is leg je hem in de vorm en snij je de randjes bij zodat het niet erboven uit steekt.

Prik met een vork wat gaatjes op de bodem en leg een stuk bakpapier op het deeg met daarop bakbonen. Op de foto hieronder zie je onze keramische bakbonen. Als je die niet hebt kan je bijvoorbeeld ook rijst gebruiken. Je hebt iets zwaars nodig zodat het deeg niet omhoog komt. Zet de bodem in het midden van de oven en bak hem in ongeveer 30 minuten gaar. De bodem zal straks met de vulling in de oven niet verder garen. Het is daarom belangrijk dat hij na deze eerste ronde in de oven droog en gaar is met een mooie bruine kleur.

Bodem met keramische bakbonen

Tip: Geen tijd voor een zelfgemaakte bodem?

Je kan ook 6 velletjes bladerdeeg gebruiken. Laat ze op kamertemperatuur ontdooien, leg ze op een stapel en rol ze uit. Leg ze in de vorm en giet dan gelijk de vulling erin, je hoeft niet blind te bakken. De bodem is iets taaier en veel minder lekker dan de zelfgemaakte maar een goeie optie als je te weinig tijd hebt.

Bijna klaar

Als de bodem mooi blind gebakken is voeg je de prei en ham toe aan de kom met ei en kokosmelk. Zet de oven alvast op 20p graden. Meng het door elkaar en giet het op de bodem. Zorg dat de vulling mooi gelijk verdeeld is over de vorm. Strooi de kaas over de vulling, lekker riant zodat je bijna geen vulling meer ziet.

Zet de quiche nu in het midden van de oven voor 50 minuten. Check hierna of de kaas een mooie bruine gloed heeft. Als dat mist kan je hem nog wat langer in de oven laten.

Haal de quiche uit de oven en eet smakelijk! Wat vindt je van dit recept ham en prei quiche? Je kan de quiche ook een of twee dagen van te voren maken. Laat hem dan goed afkoelen voordat je hem met vershoudfolie in de koelkast zet. Hij is zowel koud als warm heerlijk om te eten.

Auteur

Schrijf een reactie