De meeste mensen denken dat Tai Chi een vechtsport is en geven daarom bij voorbaat aan dat het ‘niets voor hun is’. Net na de zomervakantie ben ik begonnen met een cursus Tai Chi en ik leg graag uit waarom het ook voor jou interessant is. Het belangrijkste voor mij is dat het helpt bij het ontwikkelen van een goede houding en oefenen met ontspannen, zowel voor mijn lichaam als mijn ademhaling.

Wat is Tai Chi

Kort gezegd is Tai Chi een Chinese bewegingsleer. Yoga zijn bijvoorbeeld veel stilstaande poses die je een bepaalde tijd aanhoudt. Tai Chi gaat meer om ‘flow’ en harmonieuze vloeiende bewegingen. De oorsprong ligt in het taoïsme, de traditionele Chinese geneeskunde en de vechtkunst. Door intensief en nauwkeurig de bewegingen te volgen leer je bewust omgaan met je lichaam en geest. Tai Chi draait niet om spierkracht maar om energie, ook wel Chi genoemd, en richt zich op posities die toegepast kunnen worden voor verdediging.

Waarom ik ‘iets’ zocht en wat de voordelen zijn

Ik ben al langer nieuwsgierig naar Tai Chi, maar was elke keer net te laat en dan was het instroom moment al voorbij. Uiteindelijk ben ik er deze zomer toch weer over gaan nadenken. De voornaamste reden dat ik voor Tai Chi heb gekozen is omdat het mij uitdagender leek dan bijvoorbeeld yoga. Daarnaast hoop ik dat het mij helpt met het verbeteren van mijn houding, trainen van mijn ademhaling en minder lichamelijke stress te hebben. Naast mijn persoonlijke redenen zijn er uiteraard worden er ook een aantal wat algemenere voordelen die vaak genoemd worden:

  1. Het is een gezonde manier van bewegen die niet uitputtend is
  2. Het geeft ruimte in je hoofd omdat je heel geconcentreerd bezig (moet) zijn
  3. Iedereen kan het, als je er genoeg aandacht en tijd in stopt

Waar doe je Tai Chi

Hier in Utrecht zit een Tai Chi school waar ik mij heb ingeschreven voor de beginnerscursus van 10 weken. J was ook nieuwsgierig (en sceptisch) dus schreef zich ook in. Bij deze school wordt de originele Yang stijl geleerd en wordt er regelmatig getest. In deze testen ga je een specifieke beweging onder de loep nemen en bekijken wat kleine wijzigingen doen met hoe stabiel je staat, hoe ontspannen je bent en hoeveel kracht je hebt zonder spierkracht te gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan een pose waarbij je handen dicht zijn in plaats van open, je ellebogen naar binnen zijn gedraaid in plaats van naar buiten of je voet in een verkeerde hoek staat. Dit soort kleine tweaks kunnen er voor zorgen dat iemand jou met één vinger kan omduwen, in plaats van dat je stevig als een huis staat. Je merkt dit meestal ook direct in je ademhaling. In de ene goede positie kan je vrij en diep ademhalen. Terwijl je alleen maar oppervlakkig kan ademen als je armen verkeerd zijn.

Op de site van de school wordt heel kort aangegeven waarom zij vinden dat het goed is om Tai Chi te leren:

Door een open en ontspannen lichaamshouding ontstaat een vrije stroom van vitale energie in het lichaam. Zelfgenezende krachten worden in gang gezet en regenereren het lichaam. Beoefenaars van Tai Chi voelen zich mentaal sterker, hebben minder last van stress en veel welvaartgerelateerde ziekten kunnen verlicht worden.

Dat klinkt al gauw heel zweverig, maar ik merkte al heel snel dat die ‘energie’ waar over gesproken wordt voor mij vrij gelijk loopt met ademhaling. Als je Chi goed kan stromen dan voel ik dat ik vooral heel ontspannen en vrij kan ademhalen. Tai Chi leer ik dus in een mooi gebouw maar kan je in principe overal beoefenen.

Bekijk de website van ITCCA – School voor Tai Chi Chuan Utrecht

Waar bestaat een les uit

Bij de school waar ik nu zit bestaat de les uit drie onderdelen: meditatie, qigong en de Tai Chi-vorm. De vorm is datgene wat veel mensen voor zich zien als ze aan Tai Chi denken en duurt in totaal 30 minuten. Deze bewegende oefeningen zijn altijd terug te leiden naar een defensieve vechtpositie of het blokkeren van een aanval.

Je draagt tijdens de les comfortabele kleding en de meeste mensen lopen rond op sokken. De lessen beginnen met gezondheidsoefeningen: een soort warming up om alles los te laten en in het hier en nu te zijn. Daarbij hoort een paar minuten meditatie waarop staande qigong volgt. Als laatste volgt het oefenen van de vorm tot zover je hem kent en krijg je uiteraard een nieuw stukje van de vorm.

Tai Chi gaat niet om het in één keer goed doen, of zo ver mogelijk te strekken. Het gaat om oefenen, rust vinden en je lichaam leren kennen.

Naast de gewone wekelijkse les ga ik ook één keer per week naar een oefenles. Zo’n les lijkt heel erg op een gewone les, alleen zijn er dan mensen van alle niveau’s aanwezig. Het laatste deel van de les doet iedereen de vorm tot zover de minst ervaren persoon hem kent. Dat wordt drie keer herhaald en daarna doet iedereen de vorm zover hij kent.

Als je de vorm hebt gedaan mag je uit de groep stappen en samen met een assistent of docent oefenen op wat moeilijkere stukken voor een spiegel. En ja, voor een spiegel staan en jezelf de vorm zien doen is confronterend. Hoe goed je ook denkt te zijn, het is altijd erger dan je denkt als je voor de eerste keer voor die spiegel staat. Maar dat is niet erg! Tai Chi gaat niet om het in één keer goed doen, of zo ver mogelijk te strekken. Het gaat om oefenen, rust vinden en je lichaam leren kennen.

Is Tai Chi een aanrader

Ik heb momenteel vijf lessen gehad en ben daarmee halverwege de beginnerscursus. Hoewel J sceptisch was, is hij  door het testen overtuigd over hoeveel invloed een goede houding heeft. Bij mijzelf merk ik dat ik mijzelf makkelijker kan ontspannen, stress sneller “los” kan laten en makkelijker een beter houding aanneem. Dat kan uiteraard ook allemaal tussen mijn oren zitten omdat ik graag wíl dat ik dit eruit haal. Maar tot zover heb ik nog geen reden om ermee te stoppen.

Het duurt ongeveer 1,5 tot 2 jaar om de volledige 30 minuten van de vorm te leren. Daarna volgen er nog variaties en verdiepingen waar je zeker nog een jaar of 3 mee vooruit kan. Na het voltooien van de beginnerscursus heb je misschien net 2 minuten van de vorm geleerd. Ik raad Tai Chi  niet aan als je opzoek bent naar iets wat je een snelle ‘lifehack’ tot ontspannen biedt. Je kan uiteraard na een beginnerscursus uitstappen, maar als je echt resultaat wilt hebben dan moet je het toch een paar maanden elke week doen. Als je opzoek bent naar een manier om te ontspannen, te bewegen zonder kans op blessures en iets nieuws te proberen dan raad ik je aan om eens te kijken of er een school in jouw buurt is.

Auteur

Schrijf een reactie