Krijg jij je katten wel eens zover dat ze naar je lijken te luisteren? Is het een mythe dat je een kat kan trainen? Ik denk van niet! Met positief resultaat krijgen we onze katten enigszins getraind. In dit artikel laat ik je zien hoe dat in zijn gang gaat.

Are you looking for the English article? You can find that one here.

Hoe ziet een getrainde kat eruit als hij een tuigje aan doet? Hier een korte video van een van onze trainingen. Lees onder de video verder over hoe we dit hebben aangepakt!

Basis training

Katten zullen nooit iets uit zichzelf doen wat ze niet leuk vinden. Of waar ze zelf niks aan hebben. Het is dan ook de truc om iets te vinden wat ze bijvoorbeeld heel lekker vinden. Zodat je dat als beloning kan gebruiken voor goed gedrag. Bij honden werkt het vaak ook om een aai over de kop te geven als beloning, maar onze katten hebben dat nog niet geaccepteerd als beloning…

De sleutel tot training is geduld, beloning en herhaling.

Onze katten waren 4 maanden toen ze naar ons verhuisden en rond die tijd zijn we ook begonnen met training. Dat begon met eerst uitzoeken of ze bepaalde smaak snoepjes lekker vonden. Wij geven Snackies, dat is gedroogd vlees of gedroogde vis. De tonijn viel erg in de smaak, dus daar wilden ze wel iets voor doen. De basis training was het leren in een reismandje gaan. Dat is een ‘vaardigheid’ die we ze willen meegeven, omdat ze die de rest van hun leven zullen gebruiken en het een makkelijke training is om mee te beginnen. Hier zal ik later een artikel over toevoegen. Over het algemeen is de sleutel tot training geduld, beloning en herhaling.

Trainen met een kattentuigje

Nadat we succesvol een positieve associatie met het reismandje hadden gemaakt, en de katten regelmatig zonder gedoe met ons een stukje mee gingen op de fiets, gingen we door naar de volgende training. Ons doel daarna werd om onze katten te leren om een kattentuigje te dragen. Het liefst willen we dat ze dat zelf doen. Dat ze er niet met alle geweld ingepropt moeten worden, net zoals met het reismandje moet het een leuke ervaring voor ze zijn.

Op basis van verschillende artikelen en filmpjes heb ik besloten om ienieminie stapjes te nemen met ze. Het begon met het zoeken van een goed tuigje, wat makkelijk met 1 hand vast te houden is. Zodat ik met de andere hand de kat kon lokken met een snoepje. Uiteraard moet het ook een comfortabel tuigje zijn. Daarom zijn we uitgekomen bij de Tre Ponti Liberta. Dit is een Italiaans merk wat hondentuigjes maakt, maar ze hebben 1 model (de Liberta) die ook voor katten kan worden gebruikt. Lees in dit artikel meer over waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een kattentuigje en onze ervaring met het Tre Ponti Liberta tuigje. Als je een betrouwbare online winkel zoekt om meer informatie te lezen of een tuigje te kopen, kijk dan eens bij PurrFect Design. Het is een fijne winkel in Antwerpen (heb daar erg leuk speelgoed gekocht) en een betrouwbare webwinkel.

Stappenplan

Het volgende stappenplan heb ik voor mijzelf gemaakt om onze katten te trainen een tuigje te dragen.

  1. In de buurt – leg het tuigje in de buurt van de kat
  2. Tuigje op de kat – leg het tuigje op de rug van de kat of op de zij als de kat rustig ligt
  3. Door het tuigje heen lopen – maak een rondje van het tuigje en lok de kat er doorheen met een snoepje
  4. In het tuigje staan – lok de kat door het tuigje heen maar beloon hem als hij blijft staan (tuigje ter hoogte van de buik)
  5. In het tuigje staan met de pootjes op de juiste plek – bij ons tuigje moeten de voorpootjes door het ‘gat’ heen
  6. Tuigje tegen de buik omhoog tillen – zodat het gevoel van ‘iets’ tegen de buik went
  7. Druk op het tuigje zetten – iets meer druk op het tuigje zetten zodat de kat went aan de druk en de sluiting rondom (buik en rug)
  8. Tuigje dicht doen – heel kort het tuigje dicht doen en dan gelijk weer open en belonen
  9. Tuigje langer dicht laten – steeds het tuigje ietsje langer dicht laten en belonen vóórdat de kat geïrriteerd raakt
  10. De rollijn uit laten lopen – zodat hij went aan het gevoel dat er iets aan het tuigje hangt
  11. Kat motiveren te lopen – snoepje eerst tussen de pootjes leggen en daarna steeds verder net buiten bereik leggen of gooien
  12. Spelen met tuigje om – speel met een speeltje zodat de kat niet met het tuigje of de lijn zelf gaat spelen en stimuleer dat ze zo wat gaan lopen
  13. Met het tuigje naar buiten – deze stap moet echt pas genomen worden als alle bovenstaande stappen vloeiend gaan

Belonen

Bij elke stap belonen we bij goed gedrag. Onder goed gedrag versta ik: rustig blijven, niet spelen met het tuigje, niet uithalen of bang worden. Elke stap heb ik 2 á 3 keer per kat per dag geoefend. Per keer herhaal ik de stap twee keer en kreeg de kat dus ook twee beloningen. Bijvoorbeeld: tuigje aan, belonen, tuigje uit, aaien, tuigje aan, belonen, tuigje uit. Meestal oefen ik één stap een paar dagen voordat ik door ga naar de volgende. Het is beter om vaker en korter te oefenen dan heel lang en af en toe.

Als de kat eenmaal het tuigje aanheeft is mijn ervaring dat je het beste een speeltje kan pakken wat je bijvoorbeeld over de grond kan slepen zodat de kat er achter aan sluipt of kruipt. Een balletje werkt wat minder goed. Als een kat echt niet wilt lopen en zich slap houdt, til hem dan eens op en zet hem op zijn poten. Afleiden met een speeltje, gaat hij nu wel aan de wandel?

Foto’s van het trainen

Om te verduidelijken ook wat foto’s van onze katten tijdens een training.

Train jij je kat ook? Wat heb je hem al kunnen leren? Heb je wat aan dit stappenplan? 

 – Vivianne

Auteur

4 reacties

  1. Suzanne van Leeuwen Reageer

    Beste Vivianne,

    Heel erg bedankt voor dit stappenplan! Na uitzoeken was ik zelf ook uitgekomen bij de Liberta. We gaan dit gebruiken om onze twee te trainen zodat ze naar buiten kunnen.

    • Vivianne Reageer

      Leuk om te horen Suzanne! Heel veel succes met het tuigje en het trainen. Dat jullie maar veel naar buiten kunnen straks, met jullie viervoeters 🙂

  2. Ik heb een kat van 13 jaar die bang is voor de meeste andere katten en honden natuurlijk. Zou het nog enige kans van slagen kunnen hebben om die buiten aan een tuigje te laten lopen?

    • Vivianne Reageer

      Hoi Ronald, persoonlijk zou ik zelf niet met een angstige of schichtige kat naar buiten aan een tuigje gaan. Grotere kans dat ze schrikken en zich toch uit een tuigje wurmen. Als het kan zou ik beginnen met oefenen in een (afgesloten) tuin. Maar katten die het vanaf jong leren heb je meer kans dan bij een oudere, iets bange, kat. Succes! Groet, Vivianne

Schrijf een reactie