Wil je graag je katten laten wennen aan een tuigje maar weet je niet welk tuigje geschikt is? Of heb je een redelijk grote kat zoals een Brits Korthaar waarvoor elk tuigje al gauw te klein is? In dit artikel laat ik je ons Tre Ponti Liberta tuigje zien, geschikt voor katten, en wat onze ervaring daarmee is.

Eisen van een goed tuigje

Onze kittens waren 4 maand oud toen we opzoek gingen naar een goed tuigje. Dan loop je al heel snel tegen een groot knelpunt aan, zeker als je Brits Korthaar kittens hebt… Ze groeien er zo weer uit! Je wilt niet eindeloos tuigjes blijven kopen dus dat was een dilemma. Gaan we wachten tot ze uitgegroeid zijn? Of nu kopen en straks weer nieuwe kopen?

Daarnaast hadden we een aantal andere eisen:

 • Tuigje moet comfortabel voor de kat zijn
 • Ontsnappingsmogelijkheden beperken (helemaal waterdicht zal het met een kat nooit zijn)
 • Met één hand vast kunnen houden voor training
 • Enigszins in kunnen groeien
 • Goede kwaliteit

Tre Ponti

Een van de merken die we tegenkwamen is Tre Ponti. Dit is een Italiaans merk wat eigenlijk hondentuigjes maakt. Zij profileren zich op hun website als volgt:

De gezondheid en het welzijn van de hond zijn tijdens het ontwikkelproces altijd onze 1e prioriteit. Wij streven hierbij naar een zo prettig mogelijke pasvorm en een zo veilig en plezierig mogelijke interactie tussen de hond en de handler.

Tre Ponti heeft er bewust voor gekozen om niet één type tuig te ontwikkelen en vervolgens het formaat van dit model voor elk grootte hond aan te passen. Nee, er is bewust gekozen om voor verschillende formaten honden een ander model tuig te ontwikkelen, waarbij de specifieke pasvorm en eigenschappen beter aansluiten op de grootte en de specifieke behoeften van de hond. Hierdoor ontstaat het meest optimale tuig voor elk formaat hond, of voor specifieke doeleinden.

Dit verhaal sloot goed aan bij wat we zochten! Ze bleken één model te hebben wat ook voor katten geschikt is, namelijk de ‘Liberta’. Nu koop ik zelf veel online, maar heb ik helemaal geen verstand van tuigjes. Dus ging ik opzoek naar een winkel die het merk Tre Ponti verkoopt waar ik de tuigjes even kon bekijken. Ze hebben vrij veel verkooppunten in Nederland die je via hun storelocator kan zien. Zo kon ik voelen dat het een stevig tuigje is van goede kwaliteit.

Liberta model

Het Liberta model is bedoeld voor kleine hondjes, maar dus ook geschikt voor katten. Hij is voorzien van een koordsluiting waardoor de kat dus wel bewegingsruimte heeft, maar bij het trekken aan het tuigje hij ‘strak’ trekt. Als de kat zich kleiner maakt, maakt het tuigje zich dus ook kleiner. Het is géén anti-trek tuigje en een houdini kat kan er vast een truc op vinden om te ontsnappen.

Maat van het tuigje

Tre Ponti houdt enigszins lastige maten aan omdat het vooral in kilogram gaat voor holden. Vanwege het model van het Liberta tuigje is het belangrijk wat de borstomtrek van de kat is. De borstomtrek is waar het tuigje achter de voorpootjes zit. Deze meet je als je kat staat (niet zit!) van zijn rug tot net achter zijn poten. Niet losjes meten, gewoon strak zoals een kleermaker zou doen. Ter verduidelijking:

Dit is waar je de borstomtrek meet als de kat rechtop staat, tussen de rug en achterpoten.
Dit is waar je de borstomtrek meet als de kat rechtop staat

De volgende maten worden voor het Liberta model voor katten aangeraden, maar zijn schattingen. Neem bij twijfel een maatje kleiner als je afgaat op het gewicht van de kat. Als je naar de borstomtrek kijkt, wat eigenlijk de beste en enige manier is om een passend tuigje te kopen, kies dan het tuigje wat hoort bij de borstomtrek.

Maat 1
1 – tot 3 kg, borstomtrek 31 cm – 34 cm

Maat 1,5
1,5 – tot 4 kg, borstomtrek 34 cm – 38 cm

Maat 2
2 – tot 5 kg, borstomtrek 39 cm – 42 cm

Maat 2,5
2,5 – tot 6 kg, borstomtrek 44 cm – 48 cm

Maat 3
3 – tot 7 kg, borstomtrek > 48 cm

Als je een betrouwbare online winkel zoekt om meer informatie te lezen of een tuigje te kopen, kijk dan eens bij PurrFect Design. Het is een fijne winkel in Antwerpen (heb daar erg leuk speelgoed gekocht) en een betrouwbare webwinkel.

Groeiende kittens

Voor groeiende kittens is het lastig om het juiste maatje te kopen. Bij een winkel (Andy’s Dierensuper) had ik afgesproken dat ik een maatje zou komen halen en thuis zou passen. Mocht hij te groot of te klein zijn dan mocht ik hem komen ruilen. Onze Pebbles is een slag kleiner dan Rocky en Marble. Op dat moment waren ze:

Rocky: 17,5 week oud, 2,6 kg, borstomtrek 34 cm
Marble: 15 weken oud, 2,3 kg, borstomtrek 29 cm
Pebbles: 15 weken oud, 1,4 kg, borstomtrek 24,5 cm

We besloten om één tuigje te kopen in maat 1,5. Als Rocky en Marble daar uit zouden groeien zouden we voor hun een grotere kunnen kopen en maat 1,5 voor Pebbles kunnen houden. Maat 1,5 bleek voor Pebbles echter ook prima om mee te oefenen. Ze is er nog niet één keer uit ontsnapt en is er nu al redelijk in gegroeid. Rocky en Marble beginnen de 4 kg aan te tikken en passen nu nog prima in het tuigje. We zullen voor hun waarschijnlijk op den duur een maatje 2 of 2,5 aanschaffen. Het voordeel aan dit tuigje is dat ze hem vrij lang kunnen blijven dragen, want het koord trekt hem strak (als de kat trekt). Je hebt dus niet de problemen met een ‘traditioneel’ tuigje dat je hem niet meer dicht krijgt als ze te dik of te groot zijn geworden.

Als je een kitten hebt kan je overwegen om iets langer te wachten en gelijk voor een maatje groter te gaan. Ik ben echter ook sterk voorstander van zo vroeg mogelijk beginnen met oefenen. Bij een Tre Ponti tuigje kan dat goed, omdat je kat hem lang zal kunnen dragen. We verwachten dat Rocky en Marble flinke Britten zullen worden en dat ze met een maat 2,5 lang uit de voeten kunnen. Staar je niet blind op het gewicht, maar focus op borstomtrek.

Oefenen met een tuigje

Geen enkele kat zal het leuk vinden als je op een dag hem een tuigje aantrekt en mee naar buiten neemt. Het is belangrijk om dit langzaam op te bouwen, geduld te hebben en veel te belonen. Een jonge kat zal het sneller leren dan een oudere kat. Als je een kat goed traint dan zal hij er veel plezier in hebben om met het tuigje naar buiten te gaan. In dit artikel laat ik je zien hoever onze katten nu zijn in hun training en leg ik uit welke stappen wij hebben ondernomen.

Dit tuigje bevalt ons goed. Het is prettig voor de kat om te dragen. Makkelijk om te doen of mee te trainen. Het tuigje faciliteert en controleert voorwaartse beweging. Het is níet geschikt om ook achterwaartse ontsnappingspogingen te blokkeren. Dat lijkt mij ook niet het doel van een tuigje. Met de juiste training en oefening zal een kat ook niet proberen te ontsnappen.

Ben benieuwd wat je van dit tuigje vindt. Vragen of opmerkingen? Laat het mij weten.

 – Vivianne

Auteur

8 reacties

 1. Hallo Vivianne,

  Bij toeval kwam ik op jouw website in mijn zoektoch naar een tuigje voor 2 Britten. Per 1 april wonen wij in het buitengebied op de Veluwe en daar hebben de dames flink wat terrein tot hun beschikking. Om hen aan het gebied te laten wennen, zocht ik naar tuigjes om hen mee te nemen op de eerste wandelingen. En die vond ik in de Liberta met borstomvang 36 cm. De ander heeft 39 cm. Ik heb er gisteren gelijk eentje gekocht en geprobeerd. Niet fijn….hihi. Ik heb er eentje voor kleine honden, pink panther 😀 en de andere moet ik nog aanschaffen.

  Ik ga ook met snoepjes aan de slag en dat komt wel goed. Dank voor je advies, leuke website met prachtige stoere katers. Groet Carla

  • Vivianne Reageer

   Hoi Carla, wat leuk en bedankt voor je reactie! Ben erg benieuwd hoe het gaat en wat je twee britjes er van vinden. Ook van het buitengebied natuurlijk!

   Groeten, Vivianne

 2. Is het tuigje een beetje escape proof? Daar kan ik weinig over vinden online.
  Ik heb twee blauwe russen. Ze zijn nu 11 maanden en 4,5 tot 5 kg. Ik moet de borstomvang nog een keertje meten maar ik dacht iets van 36 cm.
  Maar wil ze wel gaan trainen om buiten stukjes te lopen.

  Groeten,
  Esther

  • Vivianne Reageer

   Hi Esther, ligt eraan wat je escape proof vindt. Nee het is niet 100% gegarandeerd dat je katten niet zullen ontsnappen. Een kat die schrikt kan heel gek reageren en zich er wellicht toch plotseling uitwurmen. Maar, van alle tuigjes die bestaan vind ik deze wel het meest geschikt. Juist omdat het tuigje zich aanpast en strakker gaat zitten als de kat zich smaller maakt. Katten zijn daar immers meesters in. Veel andere tuigjes ben ik zelf van overtuigd dat die of te strak zitten, in de hoop dat ze er niet uit ontsnappen, of zullen onze katten zich zo uit wurmen.

   Heb je wellicht een redelijk afgesloten tuin waar je zou kunnen beginnen met oefenen? Nadat je uiteraard binnen hebt geoefend. Maar dan krijg je een beetje een gevoel of ze heel schrikkerig zijn en zich er toch uit weten te wurmen of dat het wel prima gaat. Kijk voor tips ook eens bij mijn artikel over het oefenen en trainen met een tuigje: https://vivianneyiwei.nl/katten/kat-trainen-tuigje-dragen/

   Groeten, Vivianne

  • Ik heb dit tuigje en het is absoluut het minst escape proof tuigje wat er is.
   Mijn kat draait zich er in 1x uit. Het tuigje strak om een langharige kat, maar het is zo gepiept.
   Absoluut onveilig dus!!

   • Vivianne Reageer

    Hoi Karin, wat jammer om te horen dat jouw kat zich er zo snel uit wurmt. Is jouw kat verder wel gewend aan tuigjes? Het is bij alle tuigjes belangrijk de kat er aan te laten wennen, liefst binnen, zodat ze zich er comfortabel in gaan voelen. Er zullen veel katten zijn (waaronder onze kater) die het gewoon niet snappen de eerste keren en zich gelijk in allerlei bochten wringen. Als ze dan achteruit gaan dan gaan ze er inderdaad zo uit. Maar ik geloof er in dat een kat zich echt wel uit alle tuigjes kan wurmen als ze dat willen.

 3. Ghislaine L'hermite Reageer

  Hallo
  Kan dit ook om het tuigje blijvend aan te laten voor bvb op een boot zodat hij gemakkelijk aangelijnd kan worden indien nodig

  • Vivianne Reageer

   Hoe bedoel je blijvend omlaten? Tuigje zonder riem omlaten? Dat is bij dit tuigje niet aan te raden, er moet wel een lijn aanzitten anders trekt het tuigje niet strak rondom de borst van de kat. Het tuigje zal dan afvallen. Groeten, Vivianne

Schrijf een reactie