Waarom zou je een kat buiten laten? Of waarom zou je een kat binnen houden? Het is een vraagstuk waar elke katten personeel zich mee bezig houdt. Ik leg je mijn afwegingen voor.

Voordelen van een kat binnen houden

Vroeger werd er heel makkelijk nagedacht over katten naar buiten laten, iedereen deed het. Althans, dat was mijn perceptie. Anderhalf jaar geleden begonnen wij na te denken over het nemen van een raskat (Brits Korthaar) en kwamen erachter dat, raskat of niet, het toch de moeite waard is om er beter bij stil te staan.

Veel mensen dragen argumenten aan zoals “het is zielig voor een kat om binnen te zitten” en “ik heb geen zin om elke dag de kattenbak uitscheppen dus hij doet zijn behoefte maar buiten”. Zonder een direct oordeel te geven, er zijn zeker voordelen voor het binnen houden van een kat:

 1. Hij loopt geen gevaar, kan niet onder een auto komen of verdwaald raken
 2. Boze buren of kattenhaters kunnen je kat niks aandoen
 3. Hij wordt niet gestolen, overkomt vooral raskatten
 4. Hij veroorzaakt geen overlast in de buurt zoals poepen in andermans tuin (ja dat is echt heel irritant)
 5. Je slaapt er rustiger door, geen slapeloze nachten omdat hij weer niet binnen wilde komen 🙂
 6. Je weet precies waar de kat mee in aanraking komt of wat hij eet, omdat hij niet stiekem bij de buren nog wat lekkers krijgt

Voordelen voor een kat om buiten te spelen

Waar er voordelen voor de ene kant zijn, zijn er ook altijd voordelen voor de andere kant. Buiten spelen heeft voor een kat ook voordelen:

 1. Lekker kunnen rennen en jagen
 2. Er zijn buiten veel luchtjes, geluiden en bewegende dingen die elke keer weer anders zijn
 3. Als personeel hoef je misschien wat minder te spelen omdat jouw kat zich buiten vermaakt

Veilig buiten spelen

Uiteraard is het niet zo zwart wit en is er ook een middenweg. Wat als je jouw kat een veilig buiten kan aanbieden? Punten 1 tot en met 5 (of zelfs 6) om je kat binnen te houden zijn dan afgedekt. Ideaal toch? Er zijn verschillende manieren om een ‘veilig’ buiten aan te bieden:

 • Een afgesloten ren
 • Een afgesloten tuin
 • Een afgesloten veranda
 • Een afgesloten balkon
 • Aan een tuigje

Het sleutelwoord is afgesloten. Het buiten wat je beschikbaar hebt biedt je aan op een manier dat je kat niet kan ontsnappen. Hij kan dan nog steeds vliegjes jagen, geurtjes ruiken en verschillende geluiden in zich opnemen. Een ren kan bijvoorbeeld los staan in je tuin, maar nadeel is dat je dan je kat er wel elke keer naar toe moet brengen. En weer naar binnen als hij er genoeg van heeft. Daarom kiezen sommige mensen ervoor om een ren aan hun huis vast te maken zodat katten zelf door een kattenluikje naar de ren kunnen.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je kat te leren met een tuigje te lopen. Je kan dan samen met je kat op avontuur naar buiten. Hou er echter rekening mee dat het trainen voor een tuigje wel tijd kost. Het is niet voor elke kat weggelegd, in eerste instantie een tuigje en in tweede instantie regelmatig naar buiten naar een omgeving die de hele tijd verandert. Meer dan wat hoe een tuin dagelijks anders is.

Afgesloten tuin

Wij hebben zelf gekozen voor een afgesloten tuin. We hebben een vrij grote tuin tot onze beschikking waar al rondom een hek stond. Ja het kost even werk en een heleboel rollen gaas, maar dan kunnen ze ook echt hard en veel achter elkaar aanrennen. Dat kan in een gemiddelde ren toch minder. We hebben tientallen rollen kippengaas en nog meer tie wraps gebruikt om alles te bevestigen. Het gaas is aan de onderkant van het hek vast gemaakt en vervolgens ingegraven. Aan de bovenkant hebben we ook gaas bevestigd, naar binnen gevouwen en vastgemaakt. Onder de tuindeur zit een stevig stuk gaas.

Onze Brits Korthaar kittens blijken gelukkig, tot zover, nog geen echte klimmers. Maar als je jouw tuin ook helemaal wilt afsluiten denk dan vooral aan meubilair, bomen, containers of andere opstapjes die ze wellicht kunnen gebruiken om over je tuinscheiding te klimmen.

De katten vinden het geweldig om met zijn drie rond te rennen in de tuin. We hebben dan ook zeker geen spijt dat we een paar weekenden hebben gezwoegd om dit voor ze beschikbaar te maken.

Auteur

Schrijf een reactie