Speeltjes, speeltjes, speeltjes. Kattenliefhebbers zijn het er anoniem over eens: die heb je nooit genoeg. Niet dat jouw kat met al dat dure speelgoed speelt, zijn voorkeur gaat waarschijnlijk naar een papieren propje over de geautomatiseerde laser. Maar je hebt elke keer tóch weer hoop dat je nu dan echt zijn favoriete speeltje hebt gekocht. Spelen is goed voor de band tussen jou en je kat, maar ook ter preventie zodat er minder kattenkwaad wordt uitgehaald 😁

Het is aan te raden om minstens elke dag 5 minuten samen met je kat te spelen. Heb je meerdere katten? Dan minstens 5 minuten per dag per kat. Dat helpt enorm tegen verveling, klimmen in gordijnen en ander kattenkwaad. Geef ze daarnaast genoeg speelgoed waarmee ze overdag, als jij er niet bent, zichzelf kunnen vermaken.

Soorten speelgoed voor katten

Net zoals kinderen en mensen in het algemeen moeten ook katten hun energie kwijt op de dag. Als dat niet met speelgoed is dan wordt het wel hannessen en kattenkwaad uithalen. Klimmen in de gordijnen, krabben aan het behang etc. Er zijn verschillende categorieën te onderscheiden in speelgoed voor katten. Mijn ervaring tot nu toe is dat elke kat zijn eigen voorkeur voor bepaald speelgoed heeft. Grofweg zie ik die verdeling als volgt:

  • Simpele balletjes, propjes, muisjes, springveertjes etc.
  • Hengeltjes
  • Knuffelspeelgoed
  • Speelrails, bijvoorbeeld een baan met een bal
  • Speelgoed met geluid, belletjes, knisperend, krakend
  • Automatisch speelgoed

Wij hebben van elke categorie wel wat in huis, behalve die laatste. Wij vinden namelijk dat onze katten passief worden van het kijken naar een vlindertje wat rond draait. Het is even leuk maar daagt ze daarna niet meer uit om zelf te spelen. In tegenstelling tot een leuk krakend balletje waar ze achteraan blijven rennen.

Een aantal van de toppers hier zijn een balletje van folie, springveertjes, gevlochten speeltje, knuffel kippenpoot met kattenkruid, donut met een bal erin en hengeltjes van fleece. Let erop dat je speelgoed regelmatig controleert. Als het kapot is gelijk weggooien.

Samen spelen

Hoewel een kat best alleen of met een kattenvriendje kan spelen, is het wel anders dan spelen met jou. Je bouwt een betere band op als je elke dag eventjes met je kat speelt. Dat hoeft maar vijf minuutjes te zijn. Je kan proberen je kat te leren apporteren met balletjes, maar het is makkelijker om iets van een hengeltje te hebben. Blijft je kat lui zitten? Beweeg het speeltje dan eens als een prooi, van de kat af en ergens achter of onder. Grote kans dat zijn ogen dan groot worden en hij in sluiphouding achter jou aankomt!

Snel uitgekeken op speeltjes?

Heb je nu een hele berg speelgoed in je kamer liggen maar je kat kijkt nergens meer naar om? Ga het speelgoed dan eens rouleren. Elke keer maar een aantal verschillende speeltjes aanbieden en na een week weghalen en ander speelgoed terug leggen. Wij proberen elke week van iedere categorie iets te hebben liggen, behalve de hengeltjes. Die worden alleen tevoorschijn gehaald als het tijd is om te spelen.

Waar speeltjes kopen

Wij kopen het speelgoed voor onze katten vooral bij Zooplus, soms Medpets, Tabby Tijger, in de dierenspeciaalzaak hier in de buurt of bij Andy’s Dierensuper.

Wat is jouw ultieme katten speelgoed tip? Deel hem hieronder in de reacties!

 – Vivianne

Auteur

2 reacties

  1. Hallo Viviane, net je artikel gelezen. Onder de indruk… Fijn dat je meteen aangaf dat artikel mbt Nederlandse situatie tot stand kwam. Ik ben Nederlandse fokker, lid van Mundikat en woon in België. Er zijn toch nog een paar specifieke Belgische ‘pijnpunten’ die niet aan bod komen in je artikel. Het zou super zijn mocht je een iets gewijzigd versie voor België uit je pen krijgen…Op mijn steun en feedback kan je rekenen…

    • Vivianne Reageer

      Hi Elvina,

      Bedankt voor je reactie! Ik sta open voor het schrijven van een Belgische versie/aanvulling op het artikel. Nu ben ik zelf niet zo bekend in België, laat staan met catteries daar. Zou je een aantal van deze pijnpunten kunnen opsturen? Dan kan ik van daaruit wel onderzoek doen om er een artikel van te schrijven en eventuele linkjes en verwijzingen erbij te doen.

      Dat zou ik super vinden! 🙂

      Groetjes, Vivianne

Schrijf een reactie