Dit jaar vieren we onze eerste oud & nieuw met onze drie katten. Wat zijn de beste tips om deze avond stressvrij door te komen? Ik geef je mijn tips voor oud & nieuw met katten.

Het spannendste met oud & nieuw is uiteraard het vuurwerk. Het zal afhangen van het karakter van je kat hoe vatbaar hij is voor vuurwerk. De ene kat is al vanaf kleins af aan schuw en angstig, die zal eerder wegduiken dan een kat die goed gesocialiseerd is en van weinig opkijkt. Sommige katten zullen enthousiast voor het raam staan om naar al het moois te kijken, de ander zal onder je bed liggen totdat het voorbij is.

Voorbereiding

Als je nu al weet dat jouw kat wat angstig is, omdat hij in andere situaties ook zo gereageerd heeft, dan kan je met de dierenarts overleggen om een paar dagen van te voren te beginnen met een kalmerend middel. Bijvoorbeeld het natuurlijke en kalmerende middel Zylkène. Ga niet zomaar zelf experimenteren met middelen omdat er ook heel wat schadelijke producten op de markt zijn! Een telefoontje naar de dierenarts is zo gedaan en bespaard je een hoop ellende.

Verder kan je een paar dagen voor oud & nieuw alvast beginnen met schuilplekjes creëren in huis. Hokjes, holletjes, hoge plekjes en warme bedekte plekjes zoals een bench, reismandje met deken etc. Ga niet schuiven met meubilair of op een andere manier de vertrouwde omgeving minder vertrouwd maken.

Geef het goede ontspannen voorbeeld

Denk ook alvast na wat je op de dag zelf gaat doen. Mogen je katten altijd alleen maar op de beneden verdieping? Hanteer dat dan ook op de avond zelf. Mogen ze normaal ook boven op de slaapkamer? Laat dan die ruimte ook op oudejaarsdag beschikbaar voor je kat. Als het vuurwerk bij jou in de straat al vroeg begint dan kan hij naar zijn vertrouwde plek toe. Mocht het zo zijn dat je nu al last hebt van vuurwerk wilt je kat wellicht nu al onder je bed schuilen.

Misschien een niet vaak voorkomende tip, maar check even of de informatie op zijn chip nog kloppen. Voor als je kat buiten komt en van de schrik wegrent of het voor elkaar krijgt naar buiten te vluchten ook al is hij geen buitenkat.

Heb je mensen over de vloer? Zorg dan dat er genoeg verstop plekjes of hoge plekjes zijn waar je kat zich terug kan trekken.

Tips voor oudejaarsdag

Dit zijn mijn tips voor de dag zelf:

  • Gaat je kat normaal naar buiten? Hou hem binnen op oudejaarsdag, liever nog vanaf de nacht ervoor. Als hij buiten schrikt gaat hij zich wellicht verstoppen en durft hij niet naar huis te komen.
  • Hou de gordijnen dicht, vooral ’s avonds dan zien ze de lichtflitsen niet zo erg.
  • Heb je bij een raam geen gordijnen? Plak dan tijdelijk een zwarte vuilniszak tegen het raam.
  • Zet de muziek of een Netflix film of serie (Friends!) aan zodat het contrast tussen geluid binnen en buiten kleiner is.

Daarnaast is het belangrijkste om zelf ontspannen te zijn, geef het goede ontspannen voorbeeld. Een kat kan jouw stress aanvoelen dus ontspan en de kat zal jouw voorbeeld volgen. Als je merkt dat je kat jouw aandacht vraagt maar ook heel gespannen is dan kan je met een hengeltje met hem spelen. Door te spelen komen er gelukshormonen vrij en dalen de stresshormonen.

Geniet er zelf dus van, wees aanwezig voor je kat en zit niet elke 5 minuten te stressen omdat hij met grote ogen vanuit een holletje naar je staart!

Dit zijn mijn tips voor oud & nieuw met katten. Heb jij nog aanvullende tips? Ik ben erg benieuwd hoe die van ons gaan reageren, maar neem mijzelf voor om zo ontspannen mogelijk te zijn zodat zij mijn voorbeeld volgen.

Auteur

Schrijf een reactie