Katten drinken van nature niet veel water omdat er veel water in hun prooi zit. Onze huistijgers krijgen al snel te weinig water binnen als ze dagelijks brokken eten. Een waterfontein is dan de uitkomst! Ons trio werd door ons verwend met een prachtige waterfontein voor katten van Keramik im Hof.

Meer drinken

Zoals al gezegd, katten drinken niet zoveel. De meeste mensen geven daarom ook natvoer wat grotendeels gewoon uit vocht bestaat. Sommige mensen geven zelfs alleen maar natvoer en geen brokken meer. Ik vind het voor onze drie katten belangrijk dat ze in ieder geval tot 1 jaar onbeperkt brokken kunnen eten zodat ze niet geremd worden in hun groei.

Ze krijgen ook regelmatig een portie natvoer met een flinke sloot water erbij. Hiermee zorgen we er hopelijk voor dat ze een groot deel van hun dagelijkse vocht behoefte al binnen hebben. Maar een andere manier om katten meer te laten drinken is het water aantrekkelijker maken. Zeg nou zelf, zo’n stilstaand bakje water wat elke dag wordt ververst ziet er niet heel uitnodigend uit, toch?

Voordelen

Voor mij zijn de grootste voordelen van een waterfontein:

  1. Het water blijft koel, ook op warme dagen
  2. Het water stroomt, is daardoor zuurstofrijk en blijft vers
  3. Katten worden aangespoord vaker te drinken
  4. Je hebt een groot waterreservoir
  5. Afhankelijk van het model kan je kat de fontein niet omgooien of ermee gaan wandelen, zoals met een bakje water wel kan

Waterfontein opties

Op gebied van waterfonteinen zijn er veel mogelijkheden. Als je er eentje uitzoekt is het belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen:

  1. Is je kat een waterrat – houdt hij van een waterballet maken?
  2. Heb je meerdere katten? Moeten die tegelijkertijd kunnen drinken?
  3. Hoeveel andere waterbronnen heb je staan?
  4. Waar kan je de fontein neerzetten? Je hebt uiteraard een stopcontact nodig en hij staat het beste op een koele plek waar de katten vaak langslopen.

Vervolgens kan je naar verschillende modellen kijken. Ik ben zelf fan van keramiek omdat dat zwaar is en niet makkelijk omgegooid kan worden. Je kan het ook makkelijk schoonmaken. Een plastic fontein beschadigd wat sneller en neemt geurtjes op. Bij keramiek is dat niet zo dus blijft hij langer fris. Rocky is een echte waterrat en deinst niet terug van zijn pootjes in het water dompelen. In eerste instantie hadden we daarom een waterfontein waar de kat alleen bij het stromend water kan en niet bij de bak zelf. Die fontein vonden we echter niet zo leuk dus hebben we uiteindelijk besloten toch maar weer een grote ronde bak met een bol erin te kopen. Een waterfontein kat komt echt in allerlei opties 🙂

Keramik im Hof

Na wat zoeken kwamen we uiteindelijk uit bij een klein bedrijfje in Duitsland wat verschillende keramieken voorwerpen maakt voor honden en katten. Er zijn talloze opties in kleur, vorm, en grootte. Dat kunnen ze aanbieden omdat ze alles op aanvraag maken. Ze hebben dus geen voorraad en dat is tevens het grote nadeel. Je moet rond de 10-12 weken wachten voordat je bestelling wordt verstuurd. Uiteindelijk duurde het voor ons maar 5 weken.

We hebben gekozen voor de kleine drinkfontein met een bak van 30cm breed. Uit eerdere ervaringen bleek dit groot genoeg voor onze 3 katten om tegelijk uit of bij te drinken. Qua kleur zijn we voor crème met rode pootafdrukken gegaan en hebben er gelijk een rood blad bij gekozen om het snoer te verbergen.

De site van Keramik im Hof is niet heel erg gebruikersvriendelijk of modern maar ik kon na wat rondklikken redelijk mijn weg vinden. Als je geïnteresseerd bent dan kan je hier de waterfontein voor katten vinden die wij hebben gekocht.

Foto’s van de waterfontein voor katten

Enkele weken wachten en toen kregen we hem binnen. In een onwijs grote doos met heel veel krantenpapier. Doorspoelen naar een paar dagen later en i kan je vertellen dat er veel uit wordt gedronken. De ene keer van de bovenkant, de andere keer van de bol en dan weer uit de bak zelf. Rocky steekt af en toe zijn poot er in om dan het water lekker rond te spetteren, maar dat valt verder mee. We hebben een mat eronder gelegd om het ergste tegen te houden. De motor is tevens stevig, redelijk makkelijk schoon te maken en het snoer is vrij dik en lang. Een ideale katten waterfontein dus.

Wat vind je van de fontein? Overweeg je zelf ook een fontein te nemen? Nog tips voor een waterfontein kat?

 – Vivianne

Auteur

Schrijf een reactie