In drie dagen een boek uitlezen? Dat moet zelfs voor mij een record zijn. Ik werd zo gegrepen door dit eerste boek van de John Milton serie dat ik hem amper weg kon leggen.

Op Goodreads krijgt dit boek de laagste waardering van de gehele John Milton serie. Maar ik vond The Cleaner super goed dus ik kijk vol verwachting uit wat de andere boeken dan gaan brengen.

John Milton serie

The Cleaner is het eerste volledige boek van John Milton. Er zijn twee novella’s (korte verhalen) die je nog vooraf kan lezen. 1000 Yards las ik eerst om te zien of ik de schrijfstijl van Mark Dawson fijn vond. Dat was gelukkig zo, ik las hem in twee keer uit. Dus kon ik met een gerust hart door naar het eerste volledige volgende boek.

De boeken zijn onder andere via Amazon te verkrijgen als paperback en Kindle ebook. Ik las hem via Kindle Unlimited waar ik nu een trial van heb om te kijken of het bevalt. In totaal zitten er 12 volledige boeken in de serie. De laatste ‘Redeemer’ is net uitgekomen. Ik ben dan ook super enthousiast dat ik ein-de-lijk weer een boekenserie heb gevonden die langer is dan 3 boeken. En dat er zoveel boeken zijn die ik nog ‘in te halen’ heb 😁

The Cleaner (boek 1 van 12)

In de ebook versie van The Cleaner zitten 314 pagina’s maar op mijn telefoon zijn dat er 3605 😱 Het hele boek speelt zich af in een slechte wijk waar John in terecht komt. Hij is onderdeel van een speciale groep cleaners die ‘problemen’ oplost als alle andere oplossingen van de Britse overheid niet helpen. Er zijn 12 cleaners en hij is Number One. Maar, hij wilt met pensioen. Dat gaat uiteraard niet zonder slag of stoot en terwijl hij zich verbergt voor zijn overheid besluit hij een moeder en haar zoon te helpen. Door dit perspectief leer je indirect heel veel over hoe John Milton in elkaar steekt. Het is een beetje wat ik verwacht hoe het zal zijn als bijvoorbeeld Jack Reacher met pensioen gaat. Veel mensen geven een review waarin ze aangeven dat ze het een slecht boek vinden omdat John Milton niet centraal staat. Dat vind ik júist het sterke van dit boek.

Het is vrij makkelijk – ahum – om gewoon een karakter te schrijven die detective of agent is en elk boek een grote zaak opgelost krijgt. Met een paar hindernissen er in en gooi er dan nog een leuke vrouw bij. Het is veel moeilijker om een boek te schrijven met een hoofdrolspeler die niet de rode draad speelt. Waarbij je af en toe hoofdstukken vanuit een ander perspectief te lezen krijgt, van bijvoorbeeld maffia/bendeleden. Dat je bijna schreeuwt naar je boek dat je wilt weten hoe het met John gaat en hem wilt vertellen dat – spoiler alert – Pinky helemaal niet zo onschuldig is als hij lijkt!

Kindle – 3 minutes left in chapter

Ik kon het boek lastig wegleggen en ik bleef maar doorlezen. Zo lees ik in de tram, trein, op de fiets, thuis en altijd een half uurtje voor het slapen. Dat komt ook door het Kindle principe waarbij je ziet hoe lang het duurt voordat je dit hoofdstuk zou hebben uitgelezen. Vaak is dat 3 tot 7 minuten en dan denk ik ‘oh ik kan nog wel even één hoofdstuk lezen, dit is de laatste’. Maar als ik dan zie dat het volgende hoofdstuk maar 2 minuten duurt doe ik die ook nog even, want het is zo spannend. Dan wordt dat half uurtje voor het slapen al gauw een heel uurtje…

Okay genoeg gekletst! Je kan op Goodreads meer lezen over het boek en hier op Amazon om hem te bestellen. Ik ben al begonnen in deel 2 dus ik ga snel verder lezen 😇

 – Vivianne

Auteur

Schrijf een reactie