Naar aanleiding van de film The Dark Tower die in 2017 uitkwam hebben J en ik de boeken gekocht. We waren al fan van de film, maar de boeken zijn nog zoveel beter. We houden van de wereld van Roland Deschain of Gilead, the Last Gunslinger en zijn ka-tet.

De Dark Tower boekenserie

De boekenserie bestaat uit zeven volledige boeken en twee halve ‘tussen’ boeken. Hij begint bij het boek The Gunslinger (linkje Goodreads) waar volgens mij de film niet op gebaseerd is. De film is een soort combinatie van verschillende verhaallijnen uit verschillende delen. We zijn dan ook heel benieuwd of er nog een vervolg komt op de film en hoe ze dat dan gaan aanpakken.

J heeft de boeken zelf gelezen en ik ben voor de e-books gegaan maar beide hebben we de boeken in het Engels gelezen. We vinden het beide fijn om in het Engels te lezen, maar ook omdat dat de oorspronkelijke taal is waarin het geschreven is. Omdat ik iets sneller lees dan J was ik al klaar toen hij de laatste twee boeken nog moest lezen. Als je de serie nog niet kent dan is het een aanrader. Alleen al vanwege het feit dat je in het eerste boek kan beginnen en gelijk door kan lezen tot het einde. Je hoeft niet te wachten totdat er een nieuw deel uit komt.

Stephen King heeft er lang over gedaan om de serie te voltooien. Hij geeft in de boeken ook aan dat het in fasen is gegaan, maar dat de serie zich in principe zelf schreef. Het eerste boek is uitgekomen in 1987 en het laatste boek in 2012. Dat is 25 jaar! Als je de boeken achter elkaar leest dan merk je vooral in de eerste boeken dat de schrijfstijl nog wat onwennig is.

Film versus de boeken

Nadat we de boekenserie van de Dark Tower hadden uitgelezen keken we ineens heel anders naar de film. In eerste instantie waren we laaiend enthousiast toen we de film hadden gezien. Maar na de boeken valt de film ineens heel erg tegen. De hele serie zit als een soort puzzel in elkaar met verhaallijnen en characters. En de film heeft alleen wat van alles overgenomen. Het geheel is eigenlijk weg. We kijken dan ook enigszins sceptisch naar een vervolg uit.

Voor degene die de film niet hebben gezien een trailer van de film:

Aanrader

De boekenserie is dus wel een aanrader. Het is een combinatie van fantasie en science fiction. Op Goodreads krijgt hij ook het labeltje Horror, maar daar ben ik het zelf niet mee eens. Ik ben geen fan van enge, vieze scènes maar die zitten niet in dit boek. Wel een aantal kleine momenten, maar die passen dan ook in het verhaal en zou ik niet omschrijven als Horror. Dan denk ik meer aan de poster van de film It, waar ik dus nooit naar toe zou gaan. Er zitten ook regelmatig grappige stukken tussen, voornamelijk als de Dark Tower wereld in aanraking komt met de ‘gewone wereld’.

Het schijnt zo te zijn dat het andere werk van Stephen King dus ook verweven is in de Dark Tower. Dat al zijn werk uiteindelijk naar de Dark Tower serie toe werkte. Ik ken verder nog niet veel werk van Stephen King dus dat kan ik zelf nog niet beoordelen.

 

Wat erna te lezen?

Nadat we de Dark Tower boeken uithadden waren zowel J als ik een beetje verloren. We waren beide weken, misschien wel maanden, bezig om alle 9 boeken te lezen. Je bent dan elke avond zo verdwaald in die wereld dat het gek is als het ineens over is. Het feit dat er een einde aan de serie is zorgde er bij mij ook voor dat ik vanaf het begin mij af vroeg waar het heen zou gaan. Hoewel ik liever had gehad dat de boeken eindeloos door zouden gaan, past het einde wel perfect bij de rest van de serie. Het einde was voor mij een totale verrassing, maar J zag het al aankomen. Geen spoilers verder!

Deze serie is ook zeker een serie die vaker te lezen is. Veel fans die de serie voor de eerste keer uit hebben gaan hem daarna gelijk nog een keer lezen. Als je weet waar de route naar toe gaat dan krijg je een ander perspectief terwijl je het boek leest.

Hebben jullie de boeken gelezen? Ben je nieuwsgierig? Gelijk de hele serie kopen kan wel duur zijn, maar je kan ze ook in sets kopen of wachten op een aanbieding. Iemand tips voor soortgelijke boeken?

 – Vivianne

Auteur

Schrijf een reactie