Heb je wel eens stil gestaan bij het verschil tussen de natuurlijke leefomgeving van een kat en de omgeving die hij bij jou heeft? Of heb je (kleine) probleempjes met je kat en weet je niet waar je moet beginnen? Veel gedragsproblemen beginnen bij het niet hebben van een goede basis. In dit artikel een aantal tips en adviezen voor de leefomgeving van je kat.

Wat zijn gedragsproblemen?

Je hebt het vast vaker gehoord. Katten kunnen gedragsproblemen hebben of ontwikkelen. Maar wat is dat eigenlijk? Springt jouw kat wel eens op tafel terwijl dat niet mag, maar hij luistert écht niet naar je zelfs als je heel hard NEE roept? Dat is dus géén gedragsprobleem maar typisch kattengedrag 😄  Een aantal veel voorkomende gedragsproblemen kunnen wel zijn:

  • Obsessie met eten
  • Ineens naast de bak plassen of ergens anders in huis
  • Verlatingsangst
  • Agressie uitingen, bijvoorbeeld ineens slaan of bijten zonder aanleiding
  • Krabben en bijten tijdens het spelen
  • Aan de wandel gaan met de waterbak

Dit hoeven geen gedragsproblemen te zijn, maar het kan wel.

De basis

De beste tips voor katten beginnen bij de basis. Elke huishouden met katten zou met een goede basis moeten beginnen om te voorkomen dat gedragsproblemen zich ontwikkelen. Iedereen weet dat een kat een kattenbak, eten en drinken nodig heeft. Misschien een speeltje – vooral kittens. Denk eens na over jouw situatie: werk je fulltime en heb je één wat oudere kat? Vermaakt hij zich overdag zonder jou? Een kat slaapt gemiddeld 18 van de 24 uur, maar hij heeft zeker ook gezelschap nodig. Wij vinden het heel belangrijk om een goede basis te geven aan ons drietal en dat is eigenlijk begonnen met de vraag, wat halen we in huis?

Kattenbakken

Hoeveel kattenbakken zijn er nodig? Overal op internet lees je overal over de gouden regel: aantal katten + 1. In ons geval zouden dat 4 kattenbakken moeten zijn. Maar je moet het uiteraard ook afwegen op basis van de ruimte die je hebt. Kattenbakken kunnen het beste verspreid in de ruimte staan op een rustige plek. Onze kittens waren het bij de cattery gewend om, samen met moederpoes, op 2 bakken te gaan. Wij kozen daarom voor 3 bakken, waarvan 2 bakken ook te splitsen zijn. Als het moest konden we een totaal van 5 bakken neerzetten. Ze lijken echter heel tevreden met 3 bakken.

De meeste mensen halen gelijk het deurtje uit een kattenbak. Het is niet echt diervriendelijk, heb je wel eens gezien dat de staart er altijd tussen komt? Of dat ze heel hard van de bak rennen zodat het deurtje niet tegen ze aan klapt?

Als je kat problemen heeft met de bak kan je meerdere variaties neerzetten.

Met/zonder kap, met/zonder deurtje, groot/klein etc. Je kan ook een bak met een ingang aan de bovenkant, schijnt erg te helpen tegen de uitloop en tegen “hoog” plassers.

Kattenbakvulling

Dan hoort er ook nog vulling in de bak. Heb je een kat die ineens niet meer in de bak plast? Vraag je dan af of je onlangs van vulling bent gewisseld. Sommige mensen vinden houtkorrels fijn, want dat kan bij het gft afval. Dit is echter niet wat het dichtst bij de natuurlijke omgeving van de kat hoort. Katten graven het liefst in zand, dus kijk eens naar een korrel die heel fijn is. Ja dat kan wat meer stuiven maar je moet het ook niet als een malle van 1 meter hoog erin gieten 🙂 Wij gebruiken zelf Professional Classic Kattenbakvulling met Babypoeder waar we erg tevreden mee zijn. Het is erg fijn qua structuur en ze kunnen dan ook lekker graven voor een goed plekje.

Tips:

  • Heb je genoeg kattenbakken staan?
  • Wat voor vulling gebruik je?
  • Is je kattenbak groot genoeg voor de kat?
  • Varieer eens met/zonder kap, met/zonder deurtje
  • Probeer de bak eens op een andere plek te zetten

Eten en drinken

Och wat leuk, zo’n treetje met 2 bakjes naast elkaar. Lief toch?! 

Ja ik beken, ook ik ben ooit gevallen voor zo’n schattig setje van twee bakjes naast elkaar. En automatisch heb ik die ook tegen de muur aan gezet in de keuken. Maar dat is helemaal niet wat de kat in de natuur zou doen – duh. In het wild eten katten juist níet waar ze drinken, en drinken ze niet waar ze eten. Daarbij eten en drinken ze het liefst op een rustige plek en willen ze eventueel gevaar aan zien komen. Ze eten daarom helemaal niet graag met hun hoofd naar de muur. Als je ze de optie geeft zullen ze vaak met hun rug naar de muur zitten. Als ze erg op hun gemak zijn en hun omgeving vertrouwen dan eten ze ook wel eens met de rug naar de omgeving toe.

Test eens of jouw kat liever met zijn rug naar de omgeving of met de rug naar de muur eet

Andere bakjes

Het is het ook waard om eens van bakjes te wisselen. Wij hebben alleen nog maar steen of keramiek omdat er makkelijk krasjes in plastic komt. Door die krasjes blijft het vuil zitten en gaan bakjes sneller stinken. Katten ruiken veel beter dan ons dus dat kan onaangenaam worden. Bijkomend voordeel is dat steen vaak zwaarder is. Heb je problemen met je kat rondom eten en drinken? Sleept hij zijn waterbakje altijd door de kamer waardoor je een waterballet hebt? Overweeg dan eens de volgende tips:

  • Probeer eten en drinken minstens 1 meter uit elkaar en niet in de buurt van de kattenbak
  • Staan de bakjes minstens zo ver van de muur of ander obstakel dat de kat ertussen kan zitten, met zijn rug naar de muur?
  • Staat het eten of drinken op een rustigere plek?
  • Kies eens voor steen, keramiek of ander zwaar materiaal

Mocht je kat weinig drinken dan is een waterfontein misschien wel wat voor jou. Doordat het water stroomt is het interessanter voor de kat dan een stilstaand bakje. Hij zal dan vaker gaan drinken en minder snel de bak door de kamer kunnen slepen. Je kan zijn bakje ook op een plek zetten waar hij zelf vaak langs loopt, bijvoorbeeld onderweg naar zijn slaapplekje.

Hoge plekjes en krabmeubels

Elke kat zou minstens één hoog plekje in huis moeten hebben en twee of meer krabgelegenheden. Het maakt voor hem niet uit of dat bovenop de kast is of in een mooi mandje aan de muur. Katten houden graag hun omgeving in de gaten zonder dat ze zelf kwetsbaar zijn voor gevaar. Ze zitten dan ook het liefst hoog als ze bang zijn, ergens van schrikken of afwachtend toe willen kijken. Heb je een angstige kat? Of weet je niet zo goed waarom hij toch telkens op je tafel gaat zitten? Of waarom hij in je gordijn blijft klimmen en daar dan gaat hangen? Kijk dan eens vanuit de kat zijn ogen naar de omgeving. Is er wel een ander alternatief voor hem waar hij naartoe kan wat niet op of laag bij de grond is? Kan hij ook makkelijk naar dat plekje toe? Vooral wat oudere katten kunnen op een gegeven moment moeite krijgen om bepaalde sprongen te maken. Je kan ze dan helpen door bijvoorbeeld een extra opstapje neer te zetten.

Territorium claimen

Blijft je kat krabben aan je bank of stoelen? Dat kan meerdere oorzaken hebben. Bij het krabben geven katten geurtjes af die het als zijn territorium claimen. Als er bijvoorbeeld een vreemde kat binnen is geweest zal jouw kat meer de neiging hebben om dat weer toe te eigenen. Het kan echter ook zijn dat je nu te weinig alternatieven aanbiedt. Zet die alternatieven ook vooral op plekken waar hij veel komt. En onthoudt dat een kat ook voorkeuren heeft. De een krabt liever aan sisal touw, de ander aan karton. Weer een ander liever verticaal terwijl je de volgende kat alleen maar wakker kan maken voor een horizontale krabgelegenheid.

Je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een krabmeubel neer te zetten. Dit is vaak een combinatie van krabpalen en ligplekjes en dat kan zo groot en hoog als dat je zelf wilt. Wij vonden het uiteindelijk niet helemaal passen bij het interieur en kozen ervoor om zelf een klimmuur te maken.

  • Heb je minstens één hoog plekje per kat?
  • Kan je kat daar ook makkelijk naar toe?
  • Heb je verschillende soorten krabmateriaal zodat je kat kan kiezen?
  • Biedt je zowel horizontaal als verticaal krabben aan (als je de voorkeur van jouw kat nog niet weet)

Speeltjes

Over speeltjes heb ik een apart artikel geschreven wat je hier kan lezen. Kort samengevat zijn er verschillende soorten speeltjes. Iedere kat heeft zijn eigen voorkeur en het is in het begin even zoeken wat jouw kat leuk vindt. Dat kan natuurlijk over de jaren heen ook weer veranderen.

Het is aan te raden om minstens elke dag 5 minuten samen met je kat te spelen. Dat helpt enorm tegen verveling, klimmen in gordijnen en ander kattenkwaad.

Gedragsproblemen die niet over gaan

Heb je grotere of meerdere gedragsproblemen waarvan je niet meer weet waar je moet beginnen? Zit je met je handen in het haar over wat je moet doen? Wellicht is het dan een idee om een kattengedragstherapeut in te schakelen. Een telefonisch consult is meestal gratis, maar als je een complexer probleem is dan kan je een sessie boeken waarbij de therapeut bij je thuis komt. Ze kan dan een betere inschatting maken van waar het probleem kan zitten. Zorg er wel voor dat je eerst alle medische oorzaken hebt uitgesloten zoals blaasontsteking etc.

Met onze vorige asielkat, die helaas is overleden in 2017, hebben wij ook een gedragstherapeut over de vloer gehad. Met haar tips hebben we zijn laatste weken nog enigszins comfortabel kunnen maken, maar helaas was er medisch ook een heleboel mis met hem. Wij hebben een fijne ervaring met Liesbeth Puts, persoonlijke aanpak en steekt er veel tijd in. Ze is waarschijnlijk niet de goedkoopste maar ze denkt echt met je mee. Toen ze bij ons thuis was merkten we ook dat ze veel ervaring en verstand had van katten.

Heb je nog meer tips waar nieuwe katten of kitten eigenaren mee geholpen zijn? Laat het weten in een reactie!

 – Vivianne

Auteur

Schrijf een reactie