Ben je opzoek naar een kitten maar weet je niet goed hoe je een broodfokker of slechte fokker van katten kan herkennen? Ik geef je een aantal tips en adviezen zodat je er met een duidelijker beeld naar kan kijken. Een broodfokker herkennen gaat je hierna hopelijk makkelijker af.

Wat is een broodfokker of slechte fokker?

Een broodfokker die fokt alleen maar dieren om er geld mee te verdienen. Deze zal zijn dieren ook maximaal uitbuiten om er zoveel mogelijk geld mee te verdienen. Vaak is er bijvoorbeeld een Brits Korthaar poes aanwezig die gedekt wordt door een niet zuivere Brits Korthaar kater. Het kitten kan dan voor een hogere prijs weg dan een gewoon nestje omdat ze doen alsof het een zuivere Brits Korthaar kitten is, terwijl dat niet klopt. In andere gevallen kan de vader ook een huis- tuin- en keuken kater zijn. Terwijl het nageslacht als Brits Korthaar kittens wordt verkocht. Zonder stamboom is het geen zuivere raskat, want daarvoor moet erkent worden dat hij van een zuivere lijn komt.

Waar moet je op letten?

De volgende punten zijn vaak van toepassing op broodfokkers of slechte fokkers in de katten-wereld:

  • Veel dieren in huis waar gefokt mee wordt.
  • Soms verschillende rassen of soorten (katten, honden, etc). Sommige goede catteries kunnen ook twee rassen fokken.
  • Direct meerdere katten/kittens/honden te koop hebben, soms van verschillende rassen is een grote rode vlag.
  • Stambomen van ouderdieren zijn niet altijd aanwezig.
  • Kijkt niet naar de stamboom of afkomst van een kitten waardoor er een hoog inteelt percentage kan voorkomen. Bijvoorbeeld doordat broertje zijn zusje dekt.
  • De dieren leven niet in een gezonde leefomgeving, worden soms weggestopt in kamertjes, vies en slordig huis.
  • Heeft zo vaak mogelijk nestjes.
  • Moederpoes heeft waarschijnlijk al jong haar eerste nestje gehad, voordat ze één jaar was. In sommige gevallen doen goede catteries dit vanwege gezondheidsredenen. Je kan hier altijd vragen over stellen.
  • Maakt zich niet zorgen om inteelt of genetische foutjes.
  • Slechte tot geen socialisatie van de kittens waardoor er later makkelijker gedragsproblemen ontstaan.
  • Ouders zijn vaak niet getest op erfelijke ziektes.
  • Aanwezige dieren zijn soms angstig, kunnen wegduiken voor jou als je op bezoek komt en trekken zich terug.
  • Je mag meestal minder vaak op bezoek komen dan bij een erkende cattery, zodat ze kunnen verbergen dat de kat en kittens eigenlijk niet zo goed verzorgd worden.
  • Soms zijn de kittens ook niet gezond, waar je als koper later pas achterkomt.
  • Werken vaak zonder contract of garanties, hoeft op zichzelf geen indicatie van een broodfokker te zijn.
  • Prijs van een raskitten – wat dus geen echte raskitten is – ligt vaak net onder die van erkende catteries en is daarmee ‘te goed om waar te zijn’.
  • Kittens gaan zonder stamboom weg, ze geven vaak aan dat kittens daarom goedkoper zijn. Een stamboom kost echter maar € 20. Die kunnen ze niet aanvragen omdat er regels zijn bij rasverenigingen over hoeveel nestjes je mag krijgen en over het testen van de ouderdieren. 
  • Kittens worden te vroeg weg gedaan, vaak rond 8/9 weken zodat moeder weer een nieuw nestje kan krijgen.

Als een cattery aan een of twee van deze items voldoet hoeft het geen slechte fokker te zijn. Je hebt zo wel een beter beeld waar je op kan letten en waarover je vragen kan stellen. Ben je in contact met een fokker en gaan de alarmbellen rinkelen na het lezen van dit artikel? Dan kan het nooit kwaad om contact op te nemen met een andere cattery. Om een beetje vergelijkingsmateriaal te hebben.

Door een kitten of kat te kopen bij een broodfokker zorg je er voor dat het loont om katten op zo’n slechte manier te behandelen. Alternatieven zijn altijd om dan voor een volledig zuivere raskat te gaan, via een erkende cattery.

Mocht dat teveel geld zijn kan je altijd kijken naar herplaatsers of het asiel voor een huis- tuin- en keukenkat voor een kleine prijs.

Vraag je je nu af hoe je dan een goede cattery kan herkennen? In dit artikel staan mijn tips en adviezen om op de juiste dingen te letten.

Heb je aanvullingen of vragen hierover? Laat een reactie achter onder het artikel.

 – Vivianne

Auteur

4 reacties

  1. Hoi Vivianne,

    Bedankt voor je duidelijke artikel! Mijn vriend en ik zijn op zoek naar een Britse korthaar-kitten, maar het is lastig om zeker te weten dat de kitten uit een goed thuis komt.
    Bij een aantal catteries heb ik zien staan dat ze kittens alleen in duo’s plaatsen, omdat het belangrijk is dat ze gezelschap hebben. Nu is ons appartement ongeveer 55m2, zonder ‘buiten’, waardoor we eigenlijk voor 1 kitten wilden gaan. Wat zou jij aanraden?
    En wat zijn belangrijke dingen om op te letten als een kitten uit een gelegenheidsnestje komt, en niet door een cattery is gefokt? Is het dan ook verstandig om een contract op te stellen en om een vaccinatieboekje en een paspoort te vragen?

    Alvast veel dank!
    Naomi

    • Vivianne Reageer

      Hoi Naomi, goede vragen allemaal! Ik ben zelf geen fan van gelegenheidsnestjes. Vaak zie je dat een van de twee dan een Brit is (in ‘deze’ kring) en de ander een htk-kat. Dat brengt de nodige onzekerheden mee qua gezondheid omdat niet alle Brits Kortharen qua bouw (denk aan plat neusje, verkeerde oren, slecht hoofd qua verhouding etc) geschikt zijn om mee te fokken. Het kan zijn dat de papa of mama van een kitten dan eigenlijk ‘foutjes’ in het ras doorgeeft. Als je bij een cattery een kitten koopt ben je iets zekerder op dat gebied. In ieder geval weet je zeker dat er er maximum zit aan het aantal nestjes wat mama per jaar mag hebben. Dat is meestal 1. Bij een gelegenheidsnestje komt het toch vaak voor dat je denkt dat het een eenmalig oeps nestje is maar achteraf blijkt dat de mama poes zo meerdere nesten per jaar heeft (broodfok).

      Maar goed, dat over dat onderwerp. Over je vraag met betrekking tot jullie appartement zou ik aanraden alsnog voor twee te gaan. Juist omdat je ook geen buiten hebt is het fijn als een kitten zich met een ander kitten kan uitleven, door het huis(je) kan razen en zijn baldadigheid niet dagelijks uit op je stoelen of bank. Geen garanties dat als je er twee neemt dat ze dat niet doen, maar over het algemeen komt het dan wel een stuk minder voor 😉 Daarnaast zou ik aanraden om te zorgen voor wat hoge plekjes, een kast waar ze via via op kunnen komen, een krabpaal in de hoogte etc. Neemt weinig ruimte in beslag in je appartement maar geeft wel extra speeloppervlak voor de kittens. Overigens zijn Brits Kortharen over het algemeen rustige katten dus dat ze niet naar buiten kunnen is niet zo heel erg. Geef ze binnen genoeg uitdaging want het blijven de eerste twee jaar wel kittens / jonge katten die ook echt wel energie hebben die er uit moet. Laatste tip: koop wat leuke speelhengeltjes en speel elke dag even 10 of 15 minuten met de kleintjes. Dat daagt ze uit (jachtinstinct) en voorkomt wellicht verveling in een wat kleiner appartement.

      Hopelijk heb je hier wat aan! Als je meer wilt weten mag je ook altijd even een mailtje of berichtje sturen 🙂 Groetjes!

  2. Hey hallo,

    Ik ben in contact met een Cattery. Hoe kan ik te weten komen hoeveel nestjes een moederpoes heeft gehad? Via stamboom?!?

    Mvg, Angelique

    • Vivianne Reageer

      Hoi Angelique, helemaal zeker weet je het nooit. Een stamboom wordt bij rasverenigingen vaak maar 1 of 2 keer per jaar uitgegeven want die willen ook niet dat een poes vaker een nestje heeft. Het aantal hangt af van de vereniging zelf. Je zou een cattery kunnen vragen bij welke vereniging ze ingeschreven staan en dan direct bij de vereniging navraag doen hoeveel nestjes daar bijvoorbeeld de afgelopen 2 jaar een stamboom hebben gekregen. En wanneer de laatste was. Dat zou een indicatie kunnen zijn waaruit je kan afleiden of de moederpoes te snel weer een nestje heeft, bijvoorbeeld als het laatste nestje nog geen half jaar geleden een stamboom heeft gekregen. Verder kan je googlen op cattery naam, kijken op social media profielen, wellicht hebben ze ook een besloten facebook groep met kittenkopers. En zoek de cattery naam ook eens op in grote facebook groepen van Brittenliefhebbers, Brits Korthaar groepen etc. Dan zie je ook snel genoeg of er eerder gepraat is over een cattery vanwege problemen.

      Verder kan je ook vragen om eerdere foto’s van nestjes en moederpoes, maar ook foto’s van moederpoes tussen de nestjes in. Dan kan je een beetje afwegen en zien of ze goed herstelt is (weer lekker vol in haar vacht zit, mooie vacht heeft enzo) na een nestje.

      Hopelijk geeft dit je wat aanknopingspunten!
      Groet, Vivianne

Schrijf een reactie