Ben je bezig met het uitzoeken wat er allemaal bij komt kijken om een raskitten te kopen? Maar kan je door de bomen het bos niet meer zien? Wat is een goede cattery en ben je wel in de juiste richting aan het kijken? In dit artikel geef ik je advies en tips rondom het uitzoeken van een cattery. Uiteraard vertel ik je ook hoe wij het hebben aangepakt.

Veelgestelde vragen omtrent catteries

Regelmatig kan je mij vinden op het kattenforum of in vele Facebook groepen omtrent Brits Korthaar katten. Hier zie ik regelmatig dezelfde vragen terugkomen omtrent catteries. Ik heb zelf veel zitten uitzoeken rondom catteries toen wij ermee bezig waren. Op basis van dat onderzoek en input van verschillende catteries is dit artikel ontstaan.

De allerbeste tip die ik je kan geven: heb geduld en ga zeker niet gehaast opzoek. Je geduld wordt beloond door het vinden van een betrouwbare cattery die de rest van jouw kattenlevens betrokken zal zijn.

Onderstaande informatie geldt specifiek voor Nederland tenzij anders vernoemd. Je leest in dit artikel meer over:

Gerelateerde vragen die in aparte artikelen worden behandeld zijn: Waar vind ik een goede cattery? Welke (ras)verenigingen zijn er? Waarom zoveel geheimzinnigheid over de prijs van een kitten? Hoe herken ik een broodfokker?

Basis begrippen

Waar staat de term cattery voor?
Een cattery is een fokker specifiek voor katten. De term fokker kan ook van toepassing zijn op honden, terwijl ‘cattery’ specifiek voor het fokken van katten is. In de volksmond wordt de naam cattery vaak gebruikt voor fokkers van raskatten die erkend zijn door rasverenigingen.

Wat is een broodfokker?
Een broodfokker die fokt alleen maar dieren om er geld mee te verdienen. Deze zal zijn dieren ook maximaal uitbuiten om er zoveel mogelijk geld mee te verdienen. Vaak is er bijvoorbeeld een Brits Korthaar poes aanwezig die gedekt wordt door een zogenaamde Brits Korthaar kater. Het kitten kan dan voor een hogere prijs weg dan een gewoon nestje. Maar de vader kan ook gewoon een huis- tuin- en keuken kater zijn. Hier heb ik een lijstje van punten geschreven die je vaak herkent bij een broodfokker.

Door een kitten of kat te kopen bij een broodfokker zorg je er voor dat het loont om katten op zo’n slechte manier te behandelen. Alternatieven zijn altijd om dan voor een 100% raskat te gaan, via een erkende cattery. Mocht dat teveel geld zijn kan je altijd naar het asiel te gaan voor een htk kat voor een kleine prijs.

Wat is het verschil tussen een broodfokker en een cattery?

Een broodfokker doet plat gezegd aan winstmaximalisatie, vermeerderen dus. Een goede cattery richt zich vaak maar op één ras en wilt het ras verbeteren. Een poes woont bij een broodfokker als “geldmachine” en bij een goede cattery als huisdier.

Dat betekent dat een goede cattery goed kijkt naar de plus en minpunten van de poes en welke kater daar het beste bij past. Zodat de kittens juist weer beter bij de ras standaard passen dan dat hun ouders doen. Een erkende cattery wilt dus voor gezond nageslacht zorgen.

Een erkende cattery focust niet op méér katten op de wereld zetten, maar op betere katten.

In elk ras komen erfelijke ziekten voor en een cattery test daar regelmatig op. Sommige ziekten komen pas later aan het licht. Zodra dat uit een test naar voren komt zullen ze stoppen met het fokken met die poes of kater en ook het nageslacht informeren dat er een verhoogd risico is. Een erkende cattery is dus heel betrokken bij zijn katten en kittenkopers.

Hoe herken ik een goede cattery?

Er zijn verschillende dingen waar je een goede cattery aan ken herkennen.

  • Is op de eerste plaats altijd enthousiast over het ras en zijn cattery en zal je er graag meer over willen vertellen.
  • Heeft zijn dieren op de eerste plaats als huisdieren en ziet een nestje als bonus. Het hebben/krijgen van een nestje staat voor een goede cattery niet op de eerste plaats.
  • Ingeschreven bij een (ras)vereniging.
  • Is open in de manier waarop zij fokken en waarom ze dat doen.
  • Pluist de stambomen van de ouder(s) goed uit om te voorkomen dat er kittens worden geboren met een hoog inteelt percentage.
  • Gaat meestal een of meerdere keren per jaar naar shows. Hier krijgen ze een objectief rapport van (inter)nationale keurmeester. Hierin wordt aangegeven op welke punten de poes of kater voldoet aan de ras standaard en welke punten verbeterd kunnen worden.
  • Zal per poes ongeveer één nestje per jaar hebben en elke poes daarmee voldoende tijd geven om te herstellen.
  • Je mag langskomen, vaak meerdere keren voordat ze gaan verhuizen. Hou er wel rekening mee dat een cattery voor mensen een hobby is, die vaak naast een “gewone” baan wordt gehouden. Als er een groot nestje is, met dus veel kittenkopers, zal het wat lastiger zijn om op bezoek te gaan. Je kan altijd vragen of ze foto’s en film updates willen sturen als je al gekozen hebt voor een kitten van die cattery.
  • Zal ook jou vragen stellen omdat ze alleen de beste huisjes willen voor hun kittens. Soms vragen ze of je al meerdere katten in huis hebt omdat een kitten alleen zich makkelijk kan gaan vervelen. Veel catteries raden daarom aan om voor twee kittens te gaan. Dat hoeven geen twee raskatten te zijn maar je kan ook één kitten uit het asiel halen. In de zomermaanden zitten er in het asiel ook veel kittens.
  • Kittens verhuizen pas vanaf 13+ weken, meestal rond de 14 of soms zelfs 16 weken. Zo krijgen ze zoveel mogelijk socialisatie van hun broertjes, zusjes en mama mee.
  • Sommige catteries hebben een wachtlijst met mensen die interesse hebben. Anderen werken zonder wachtlijst omdat die anders te lang wordt.
  • Er wordt getest, denk bijvoorbeeld aan bloedonderzoek, echo’s, HCM, PKD, FIV/FeLV en andere rasspecifieke testen bij beide ouderdieren.
  • Ze vinden het leuk en fijn om contact te houden met jou als koper als de kittens zijn verhuist.

Hoe gedraag ik mij als bezoek?

Als je op bezoek gaat bij een cattery dan is het handig om afspraken te maken omtrent dat bezoek. Er zijn soms meerdere mensen die langskomen op een dag en ze hebben verder ook een huishouden te draaien, dus zorg dat voor iedereen duidelijk is hoe lang je blijft. Het is verder omwille van de gezondheid van de katten en kittens aan te raden om je aan een aantal punten te houden.

Voorbereiding van het bezoek

  • Heb je zelf katten? Zorg dat je schone kleding draagt of even een schoon t-shirt meeneemt naar de cattery. Voorkomt dat je eventuele vlooien, wormen of andere ziekten overbrengt
  • Zorg dat je de dag van te voren niet in aanraking bent geweest met dieren op bijvoorbeeld een kinderboerderij. Deze brengen vaak schimmels zoals ringworm over en dat zijn ongenodigde gasten voor een cattery.
  • Bezoek nooit meer dan één cattery op een dag. Als er bij de ene cattery bijvoorbeeld vlooien zijn kan je die onbewust overbrengen naar de andere cattery. Kleine kittens zijn heel kwetsbaar en je brengt ze onnodig in gevaar!
  • Draag kleding waarvan je het niet erg vindt als er een haakje in komt. Delicate of dunne stoffen zul je haakjes sneller in zien.

Tijdens het bezoek

  • Meestal vragen catteries of je je schoenen bij binnenkomst kan uitdoen en je handen kan wassen of desinfecterende lotion gebruiken. Eventuele beestjes die je onderweg hebt opgelopen blijven dan bij de katten vandaan.
  • Zorg dat je jezelf rustig opstelt als je binnen komt. Ga niet direct op de katten en kittens af maar stel jezelf afwachtend op. Ga ergens op de bank of op de grond zitten en laat de katten uit zichzelf naar je toekomen. Ze kunnen dan rustig aan je snuffelen en je geur leren kennen. Probeer ook niet teveel kabaal te maken, dan zullen ze minder snel naar je toe komen.
  • Steek niet gelijk je hand uit naar een kat om hem te aaien. Laat ze eerst aan je hand snuffelen voordat je hem aanraakt. Als een kat op zijn gemak lijkt te zijn kan je hem proberen te aaien over zijn rug. Over het hoofdje vinden ze vaak onprettig van een vreemd persoon.

Heb je kinderen?

Ga je samen met jouw (jonge) kinderen op bezoek? Zorg dat ook zij weten hoe ze zich het beste kunnen gedragen. Zorg dat zij bij binnenkomst, net zoals jij, ergens rustig gaan zitten en de katten naar zich toe laten komen. Als twee kinderen gelijk bij aankomst door het huis stuiteren is de kans klein dat een kat zich nog laat zien 🙂 Die gaat dan lekker de kat uit de boom zitten kijken!

Waar je op kan letten tijdens het bezoek

Als je op bezoek gaat zal je ongetwijfeld gelijk verliefd worden op de katten of kittens. Neem echter ook een momentje om op een aantal andere dingen te letten.

  • De ruimte is schoon, ruikt fris en heeft veel plekjes en speelgoed voor zijn katten beschikbaar.
  • De ouderdieren en andere katten in huis zijn nieuwsgierig en willen met elkaar of met jou spelen. Dit is wel afhankelijk van hoe je jezelf opstelt. Als je zelf rustig bent zullen ze eerder interesse in je tonen dan als je met veel kabaal binnen komt. Zeker een Brits Korthaar kat is eigenzinnig en graag op zichzelf. Dit is wel anders dan schuw en angstig zijn.
  • Kittens en katten zien er gezond uit: geen diarree aan hun poepgat, niezen niet vaak, schoon neusje, oogjes en oortjes.
  • De cattery geeft jou inzicht en uitleg over de testen die gedaan zijn bij de ouders.
  • Je kan aangeven naar wat voor karakter kat je opzoek bent. Bij kittens is het wat lastiger te zien als ze jong zijn. Het karakter komt meestal rond de 8 weken pas sterker naar voren.
  • Je krijgt het gevoel dat ze alles doen in naam van de liefde voor hun dieren!

Als er kittens aanwezig zijn

  • Dan zou de moeder bij hun moeten zitten, of de mogelijkheid hebben naar haar kittens te gaan (in de ren te kunnen springen).
  • De kittens groeien op in een huiselijke sfeer, vaak gewoon vrij of in een ren in de woonkamer.
  • Kittens worden goed gesocialiseerd. Dit is niet altijd direct te zien maar kan je wel naar vragen. Denk aan regelmatig optillen, knuffelen, voelen aan pootjes, oortjes, oogjes schoonmaken, nageltjes knippen, aan huiselijke geluiden laten wennen (stofzuiger, afwasmachine, muziek, tv). Sommige hebben zelf ook kinderen en andere huisdieren zoals honden. Als je wilt dat jouw kitten straks met jouw hond overweg kan is het handig dat hij bij de fokker al gesocialiseerd wordt met honden.
  • De cattery zal een kitten niet spontaan mee naar huis geven als je voor de eerste keer op bezoek komt. Als er op dat moment al kittens beschikbaar zijn.

Een eerste bezoek is vaak vrijblijvend zodat je een goede indruk hebt of je daar een kitten wilt kopen. Dit werkt echter twee kanten op. De cattery kan ook besluiten dat ze liever geen kitten aan jou willen verkopen. Je zult tijdens een bezoek daarom vaak ook wat over jezelf vertellen en waarom jij een gouden mandje hebt voor een kitten.

Zakelijke afspraken

Dan zijn er vaak nog een aantal zakelijke of administratieve afspraken:

  • Er wordt vaak (niet altijd) gewerkt met een contract en garanties om zowel de koper als verkoper helderheid te geven over de afspraken.
  • Kittens worden geënt, gechipt en krijgen een paspoort en gezondheidsverklaring van een dierenarts voordat ze verhuizen.
  • Een cattery heeft regelmatig een fokverbod op zijn kittens. Niet elk kitten is geschikt voor de fok volgens de rasstandaard. Hiermee willen ze ook voorkomen dat het inteelt niveau te hoog wordt
  • Er is vaak een wens of eis dat de kat in zijn nieuwe huisje niet vrij naar buiten gaat. Sommige rassen zoals de Brits Korthaar (her)kent geen gevaar en wordt makkelijk gestolen of loopt uit zichzelf met andere mensen mee. Om dat te voorkomen vinden ze het vaak prettiger als er een afgesloten balkon of tuin beschikbaar is.
  • Stamboom van het kitten wordt meegegeven bij het verhuizen. Dit staat bij elke rasvereniging in de regels.
  • In België moeten de kittens vóór verhuizing gecastreerd zijn.

Uiteraard zullen sommige catteries hier iets van afwijken. Maar dan heb je wel een goede richtlijn. Als je over een punt twijfelt kan je daarover altijd het gesprek openen met een cattery. Een goede cattery zal jouw vragen altijd willen beantwoorden. Zij hebben liever een goed geïnformeerde kitten-koper dan iemand die een gehaaste beslissing maakt en er op het laatste moment wellicht vanaf ziet.

Wat als er toch iets mis is met mijn kitten?

Of je een kitten of kat bij een broodfokker of goede cattery koopt, er kan altijd wat gebeuren of “mis” blijken. Het is hoe dan ook aan te raden na een dierenarts bezoek ook de verkoper in te lichten. Doe dit niet als verwijt, maar geef aan wat de situatie is. Bij een broodfokker zal je vaak bot vangen, die heeft geen interesse om je te helpen. Een goede cattery zal echter met je mee gaan denken naar mogelijke oplossingen of medische diagnoses voor je kitten. Als er iets aan de hand is wat genetisch is kan je soms een kleine vergoeding bespreken met de cattery.

Gerelateerde vragen

Als je met dit onderwerp bezig bent dan zijn er een aantal andere vragen die ook vaak gesteld worden. Bekijk eens de volgende artikelen:

Onze ervaring

Na een maand of twee research hadden wij een redelijk goed beeld van de cattery wereld en wat we zochten. We vonden Cattery Best Catch die qua filosofie heel goed past bij onze denk- en werkwijze omtrent katten. Ganna en Michel, de eigenaren, zijn ook onwijs leuke mensen waar we goed mee overweg kunnen. We zijn daar eerst een keer langs geweest om kennis te maken met hun, maar ook met de katten. Ze hebben naast twee Brits Korthaar poezen ook twee asielkatten rondlopen die onwijs lief zijn. Na wat contact en het gevoel van een goede klik hebben we aangegeven dat we van hun graag 2 kittens wilden zodra ze weer een nestje hadden. Dat bleek ongeveer een jaar later te zien. We zijn daar in 16 weken meerdere keren op bezoek geweest, op uitnodiging van de cattery. Wat was dat leuk! De kittens waren elke keer zo hard gegroeid, maar door de vele bezoekjes leerden we ze al goed kennen.

Van twee naar drie

Zes van de zeven kittens waren door de wachtlijst al gereserveerd, waarvan twee voor ons. Er bleef er eentje over, Pebbles, waar het in het begin een beetje moeilijk mee ging. Ze was de lichtste en werd bij het drinken elke keer weggeduwd door haar broertjes en zusjes. Hierdoor kreeg ze een kleine groei achterstand, maar met bijvoeden is het helemaal goed gekomen. We hebben toen aangegeven dat, als ze nog geen advertentie hadden uitstaan, wij dan wel voor drie in plaats van twee kittens wilden gaan. Op voorwaarde dat er überhaupt drie kittens waren die naar elkaar toetrokken. Zij hebben een weekje intensieve observaties gedaan en gaven aan dat er inderdaad drie waren die altijd samen aan het spelen waren, worstelden, sliepen en elkaar opzochten. Op basis van karakters hebben zij toen in overleg met alle kopers de juiste trio, duo’s en single’s gematcht. De kittens die alleen verhuisden gingen naar huizen waar al katten aanwezig waren. Sommige kopers wilden wat rustigere katten, wij juist wat actiever 🙂

We zijn onwijs blij dat we de tijd hebben genomen om deze cattery te vinden. Onze kleintjes wonen nu een maandje bij ons en je merkt dat ze super sociaal zijn, veel aan elkaar hebben en echt de allerbeste start hebben gekregen in hun leventje die wij ons konden wensen.

Heb je nog andere vragen of tips omtrent het uitzoeken van een cattery? Laat het weten in de reacties.

 – Vivianne

Auteur

4 reacties

  1. Hoi Hoi,

    Dit zinnetje vertegenwoordigd toch niet helemaal het karakter van een Brit:
    ”De ouderdieren en andere katten in huis zijn nieuwsgierig en willen met je spelen. Ze vertonen geen schuw of angstig gedrag.”

    2 van mijn dames zijn naar mij toe super sociaal en doen niets liever dan knuffelen.
    Maar vreemd visite moeten ze niets van weten; dan kijken ze een tijd de kat uit de boom of ze de mensen genoeg vertrouwen om te komen kijken.
    Juist een brit is lekker eigenzinnig en is niets op te leggen.

    Ook zou ik graag willen vermelden dat een cattery ALTIJD de stamboom MOET meegeven.
    Dit is een duidelijke regel van élke vereniging.
    Bij overdracht van een kitten, MOET de stamboom meegegeven worden.
    Pas na castratie de stamboom toezenden is niet toegestaan…

    Verder super informatief voor mensen die zoekende zijn!

    • Vivianne Reageer

      Hi Romana! Toch even je reactie goedgekeurd zodat toekomstige lezers het ook kunnen zien. Heb kleine veranderingen doorgevoerd zodat het duidelijk is dat je er als bezoek invloed op hebt (of ze naar je toekomen) en een kleine knipoog dat Britten juist lekker eigenwijs zijn 🙂 Wel erbij gezet dat de kat uit de boom kijken ander gedrag is dan een kat die zich angstig gedraagt. Voor mensen die nog geen kattentaal kennen zal dat op het eerste ogenblik lastig te onderscheiden zijn, maar is vragen en het gesprek aangaan altijd de beste optie.

      Het stukje over de stamboom heb ik aangepast! Waardevolle feedback.

      Groetjes, Vivianne

    • Hoi Vivianne

      Wat een super goed artikel. Wat ik nog als toevoeging wil geven is dat niet iedere cattery een website heeft maar vaak wel een fb pagina.
      Daarnaast wil ik aan kopers nog de tip geven dat als je de dag voor je bij een kitten op visite gaat beter niet in aanraki g kunt zijn geweest met dieren op een kinderboerderij oid, deze zijn vaak hoofdbesmetter van schimmels zoals ringworm etc. Catteries zijn hier panisch voor omdat schimmels heel lastig zijn en de kosten enorm hoog om dit te bestrijden, daarnaast is het ook nog erg besmettelijk voor je kinderen en jezelf.

      Voor de rest kan ik me volledig vinden in je artikel.

      Vriendelijke groet
      Jeltje Sjoerds
      Cattery Fluffy Bunch
      Koedijk

      • Vivianne Reageer

        Hi Jeltje,

        Bedankt voor het achterlaten van een reactie 🙂 Wat je zegt is een waardevolle toevoeging aan dit artikel, dus ik heb deze twee puntjes er nog in verwerkt.

        Mocht je nog andere tips hebben dan hoor ik dat graag!

        Groetjes, Vivianne

Schrijf een reactie