Ben je aan het oriënteren voor een cattery? Maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Ik geef je wat tips en adviezen waar je kan zoeken.

Marktplaats en kittentekoop

Er zijn twee platformen die vaak voorbij komen. Dat zijn Marktplaats en kittentekoop.nl. Beide platformen moeten jou, als koper, niet op zichzelf overtuigen. Zoals ook met andere producten bekend is, zitten er op Marktplaats óók veel mensen met minder goede intenties.

Goede catteries zullen bijna nooit op marktplaats adverteren, op een uitzondering hier en daar na. Er zitten echter wel veel broodfokkers, dus mijn advies is daar vandaan te blijven omdat het risico dat je bij een broodfokker terecht komt groot is. Laat je ook niet overtuigen door de bekendheid en het gemak van het platform Marktplaats.

Op kittentekoop worden niet alleen raskittens aangeboden maar ook gewone mix kittens, zogenaamde slipnestjes, die bij catteries wel eens voorkomen. Hoewel er een aantal regels zijn omtrent het adverteren op kittentekoop, moet je je niet laten overtuigen door de naam of bekendheid van het platform zelf.

Manieren om een cattery te vinden

Je vraagt je dan vast af, hoe vind ik dan wel een cattery? Vraag eens rond in je omgeving of zoek eens op Google op catteries in jouw buurt. Je kan ook rondkijken op Facebook, omdat niet alle catteries een website hebben. Een nog betere optie is zoeken via (ras)verenigingen via die vereniging gaan zoeken naar aangesloten catteries. Kijk bijvoorbeeld eens bij deze lijst van katten- en rasverenigingen. Elke rasvereniging heeft ook regelmatig shows. Op deze shows zullen een aantal aangesloten catteries staan en kan je een of meerdere van hun katten zien en een praatje maken. Je kan hier uiteraard ook verschillende katten zien. Handig als je nog niet weet welke kat bij jou past. Voordat je in zee gaat met een cattery is het altijd verstandig om ook een bezoekje aan de cattery zelf te doen. Zodat je zeker bent van de ruimte waarin de katten en kittens opgroeien.

Wij vonden het zelf niet erg om wat verder te reizen dus zijn “gewoon” online gaan zoeken naar catteries in Nederland. Over verschillende weken heen hebben we contact gehad met een stuk of 15 catteries waarbij we een goed gevoel kregen bij de website en social media. In eerste instantie hebben wat over onszelf verteld en gevraagd of we eens langs mochten komen om te zien hoe de poezen en kittens opgroeien. Niet iedereen reageerde, had tijd, of was voorlopig niet bezig met nestjes. We zijn bij een cattery langs geweest, waren niet super enthousiast omdat de klik mistte. Vervolgens een andere gezocht, totdat we na een handjevol uiteindelijk twee vonden waar we een klik mee hadden, alles van onze lijst klopte en óók een goed gevoel hadden.

Wil je meer weten waarom er soms geheimzinnig over de prijs van een kitten wordt gedaan? Of welke (ras)verenigingen er zijn? Heb je nog andere tips over het vinden van een goede cattery? Laat dan een reactie achter!

 – Vivianne

Auteur

Schrijf een reactie