Veel mensen vragen zich af waarom catteries of fokkers van raskatten een foto delen van een kitten wat nog te koop is, zonder de prijs erbij te vermelden. Waarom wordt dat gedaan? Hoe kom je dan achter de prijs van een kitten?

Onderscheid maken

Je wilt niet weten hoeveel mensen op een advertentie of een foto zetten ‘prijs graag’ of ‘wat kost ie’ of ‘hoeveel????’. Catteries worden daar helemaal gek van en filteren die mensen vaak eruit. Bij zo’n reactie hebben ze gelijk het idee dat je niet serieus bezig bent en geen gouden mandje wilt bieden aan een raskitten. Veel mensen, vooral in Nederland, willen toch voor een dubbeltje (of max € 400) op de eerste rang zitten. Daar kan je geen gezond raskitten voor kopen! Hooguit een gezellige herplaatser die bijvoorbeeld niet goed in de groep past en voor een zacht prijsje naar een nieuw gouden mandje mag. Daarbij krijgen ze dan snel het idee dat je wellicht financieel krap zit. Hoe moet dat dan als het kitten gecastreerd moet worden? Of een keer zijn pootje breekt? Heb je daar dan ook geen geld voor (over)? Dat zijn de vragen waar een cattery zich mee bezig kan houden als je direct om de prijs vraagt.

Hoe reageer je dan wel?

Ben je serieus opzoek naar een raskitten en komt er een advertentie of berichtje op social media voorbij van een kitten wat je aanspreekt? De beste manier om te reageren is door een berichtje of email te sturen waarin je jezelf eerst voorstelt. Je kan ook vragen om een telefoongesprek. Geef aan waarom jij opzoek bent naar een raskitten en waarom je denkt dat jouw gouden mandje perfect is voor het kitten waarvan je een foto hebt gezien. En dat je graag bijvoorbeeld eens langs wilt komen zodat je kan zien of het inderdaad een goede cattery is. Als de cattery meer over jou weet zullen ze zonder problemen aangeven wat de prijs is.

Als je je afvraagt wat de gemiddelde prijs is van een bepaald raskitten dan kan je bijvoorbeeld hier kijken. Een Brits Korthaar kitten met stamboom en alles er op en aan kost meestal tussen de € 750 en € 900.

Heb je nog meer vragen omtrent de prijs van een kitten? Of andere kat gerelateerde vragen? Laat een reactie achter!

 – Vivianne

Auteur

2 reacties

 1. Een heel mooi initiatief om aspirant kittenkopers voor te lichten. Heel duidelijk en compleet. Ik had wel een paar opmerkingen. Zelf ben ik vrijwiller en eindredacteur van de Kattekwats een magazine voor de Brits Kort- en langhaar van Felikat. En is mijn tip zoek ook bij de diverse rasclubs van de moederverenigingen. Zij hebben nestjes op hun website En geven gevraagd en ongevraagd advies. En verder kitten te koop daar zitten ook hobbyfokkers op waarvan ik het soms rieken naar Tegenwoordig wordt er handgeld gevraagd…bij reservering van een kitten…. Een onwelkome ontwikkeling in de hobbyfok.

  • Vivianne Reageer

   Hi Mariette,

   Bedankt voor je reactie en je opmerkingen! Ik heb het artikel gister opgedeeld en het ‘waar’ in een apart artikel vermeld. Hierin geef ik ook een verwijzing naar mijn lijst met kattenverenigingen en rasclubs, waarin ik aangeef dat dat een goede plek is om te starten omdat ze vaak kittenbemiddeling doen.

   Dat er soms handgeld of een aanbetaling wordt gevraagd zal ik erbij zetten, ik weet persoonlijk nog niet goed wat ik daar van vind.

   Groetjes, Vivianne

Schrijf een reactie