We zijn al een poosje opzoek naar een nieuw tv kastje maar konden niks passends vinden. Dus besloot ik zelf een ontwerp te maken en aan het knutselen te gaan.

Nieuwe stijl

Iedereen kent het wel. De eerste keer dat je op jezelf gaat wonen of samen gaat wonen dan ga je uitgebreid shoppen bij Ikea. Je kiest allerlei meubels uit die je leuk vindt maar kiest toch uit verschillende collecties want dat ene kastje past qua afmeting toch beter in je huis. Na een jaar kijk je naar je inrichting en zie je ineens allerlei verschillende soorten hout en stijlen, die eigenlijk niet zo goed bij elkaar passen.

J en ik wonen al zo’n 4 jaar samen en ook bij ons is het een mengelmoes van stijlen geworden. Daarom besloten we een jaar geleden dat alle meubels die we vanaf dan zouden kopen, richting 1 stijl moesten gaan. We hebben een onwijs mooi keukeneiland van de Ikea met een massief eiken (geolied) hout in combinatie met een wit frame. Daar zijn we erg van gecharmeerd dus dat is de stijl die we vanaf toen zijn gaan aanhouden.

Meubels shoppen

Al vrij snel daarna kwamen we tot de conclusie dat ons huidige tv meubel niet meer voldoet. Hij puilt aan de achterkant uit van de snoeren maar is ook het meubelstuk wat door zijn donkere kleur het meest ‘buiten’ de stijl valt. Dan ga je dus je ogen open houden opzoek naar een nieuw item, passend in de nieuwe stijl en wat functioneel ook nog alle apparatuur kan bergen.

Oef dat is een lastige zoektocht! De meubels waar alle apparaten in zouden passen zijn weer verlate groot voor onze kamer. De meubels die qua stijl passen wijken nét iets af. Kortom, nadat ik uren online geshopt had en we al maanden verder waren besloot ik dat het vast niet zo moeilijk kon zijn om iets zelf te maken.

De nieuwe stijl voor het tv kastje

We hadden net onze klimmuur afgemaakt, die ook in dezelfde stijl is (warm eiken met wit hout) dus een tv kastje zou ook wel moeten lukken toch? Nadat ik geverifieerd had dat er eiken planken beschikbaar waren bij de praxis die ook diep genoeg zouden zijn, ging ik aan de slag met een bouwtekening.

Uiteindelijk hebben we toch nog wat dingen verandert tijdens het in elkaar zetten. Het belangrijkste aspect van dit kastje is het opbergen van de snoeren zodat de kittens daar écht niet bij zouden kunnen. Ik ontwierp daarom een dubbele achterwand.

Op basis van de tekening en afmetingen ben ik met een hele boodschappenlijst naar de Praxis gegaan. Daar haalde ik:

  • Eikenhout blad 60 cm diep
  • Mdf
  • Hardhout plaat 240x120x3,5 cm
  • Hoekjes 2 cm breed
  • Houten balken (geschuurd) van 4×4 cm
  • Balkjes van 2×0,5 cm

Alles heb ik ter plekke op de juiste maat laten zagen in de zagerij van de Praxis. Ze moesten erg hard lachen toen ze mij zagen aankomen met twee karren hout. Uiteindelijk zijn ze een uur bezig geweest om alles volgens de tekening te zagen.

Eenmaal thuis ben ik aan de slag gegaan met verven. Het was nogal veel want alles heeft 2 of 4 kanten en je hebt ook één kant nodig om een stuk hout op te laten drogen. Uiteindelijk heb ik 2 lagen grondverf en 1 laklaag op elke houten oppervlakte gesmeerd. Behalve de eikenhouten plank, die is alleen 2 keer in de olie gezet.

Foto’s

Heel wat weken en verfrondes later hebben we het kastje in één weekend in elkaar gezet. Met heel veel hoekjes. En de zijkanten met een nietpistool. Ben benieuwd wat jullie er van vinden. Dit is het eindresultaat!

 – Vivianne

Auteur

Schrijf een reactie